cetinje

Cetinje je u crvenoj zoni, a samo danas je registrovano devet novoinficiranih. Prijestonica funkcioniše pod oštrim mjerama, jedan broj ljekara je zaražen, a škole su zatvorene.

Na Cetinju je registrovano još devet novozaraženih koronavirusom, tako da je trenutno 128 inficiranih u toj opštini. Prva adresa na koju se Cetinjani sa simptomima javljaju je Dom zdravlja, u kojem se dnevno pregleda i do 40 pacijenata. Uprkos tome što su tri ljekara spriječena da rade, kovid ambulanta nesmetano funkcioniše.
”Od 19.10 do 25.10 odrađeno je 252 pacijenta, 175 je testirano, 37 kućnih posjeta, tim čine med sestra ljekar i vozač, uzeto je 17 uzoraka krvi, i odrađena terapijska procedura kod troje”, kazao je pomoćnik direktora Doma zdravlja Cetinje dr Mladen Perišić.
Tokom oktobra inficirano je i 15-oro djece koja, kao i pacijenti s blažim simptomima, ostaju na kućnom liječenju i njihovo stanje prate kovid timovi. Više zaraženih bilježe i u Opštoj bolnici “Danilo prvi”. U toj ustanovi je hospitalizovano 45 pacijenata. S obzirom na to da nije kovid bolnica, kod njih pacijenti čekaju rezultat i, ukoliko je test pozitivan, upućuju se na dalje liječenje.
”Imali smo nekoliko loših kliničkih slika i malo prije smo preveli jednu pacijentkinju sa obostranom upalom pluća, stariju ženu i jutros je dosao test takođe kovid pozitivna preksinoć sam je ja primila tako da to sve ide kako treba testove ne čekamo vise od 24 sata”, poručila je direktorica Opšte bolnice “Danilo I “ CT” dr Sonja Radojičić.
Porast broja zaraženih i zatvaranje škola i objekata, brine i Cetinjane.
”Ja se čuvam, idem kad nema naroda, da uhvatim krug zbog kičme. Stariji ljudi se paze , ali mlađarija ne vodi računa”.
”Ja sam uvijek na stranu mladih, ali treba ispoštovati mjere, jer je sramota da policija ide da bi te sačuvali od bolesti”.
”Pod broj jedan – normalno da me brine korona, ali pod broj dva u svakom gradu u Crnoj Gori dje je više slučajeva korone, otvoreni su kafici i skole, to nema u našem gradu. Bili su rekli ponedjeljak, sad su odložili još sedam dana”.
”Mi stariji možemo da sjedimo po kuća kao penzioneri., mlađi ne mogu baš tako”.
Osim propisanih mjera NKT-a i lokalni krizni stab je donio mjere za Prijestonicu. U komunalnoj policiji kažu da Cetinjani poštuju mjere. Sa privrednicima nemaju problema, ali ističu da su problem okupljanja mladih. Takođe, dobijaju prijave o kršenju mjera samoizolacije.
”Niz lokalnih mjera koje se prvenstveno odnose na zabranu okupljanja na igralištima, javnim vježbalištima i zabrana rada zelene i mješovite pijace. Moje zapažanje je da privrednici Cetinja i preduzetnici poštuju propisane mjere i tu do sada nismo imali zamjerki. Jedan pod najvećih problema ne samo Cetinja nego uopšte je da se mladi ne pridržavaju ovih mjera. U toku prošle nedjelje izvršili smo kontrolu 12 trgovinskih objekata i obilazak 72 ugostiteljska objekta i kontrolu 206 lica u samoizolaciju i nasili na tri lica koja su je kršila i procesuirani su u vidu krivične prijave”, poručio je načelnik Komunalne policije Cetinje, Savo Jašović.
Život u Prijestonici moći će da se normalizuje, nastava vrati u škole, a gosti u kafiće i restorane, tek nakon što se smanji širenje infekcije što zavisi od odgovornosti Cetinjana.
Izvor: RTCG