univerzitet crne gore

Formirani Centar za energetsku efikasnost i 3D tehnologiju, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, koji analizira aspekte enegretske efikasnosti objekata visokogradnje, dio je jednog od najvažnijih projekata koji se realizuju na ovom fakultetu.

Prodekan za nauku ovog fakulteta prof. dr Ilija Lalošević navodi da je Centar formiran u septembru prošle godine, u okviru međunarodnog partnerskog IPA projekta Regionalni centar za energetsku efikasnost REEHUB (Regional Energy Efficiency Hub).
“U okviru ovog centra će se raditi različita istraživanja i mjerenja iz oblasti energetske efikasnosti objekata i 3D virtuelnog modelovanja. U tu svrhu, nabavljena je savremena oprema, koja se primjenjuje u procesu realizacije projekata, ali će se nesumnjivo koristiti i nakon završetka projekata“, kazao je Lalošević.
Osnivanjem ovog centra, ističe on, kao i uspostavljanjem laboratorija u partnerskim državama iz projekta, formira se regionalna mreža, što omogućava i razmjenu iskustava i znanja među zemljama u ovoj oblasti.
“Primarno, istraživanja, mjerenja i analize sa aspekata energetske efikasnosti kod objekata visokogradnje, vršiće se uz korišćenje savremenih programa za izračunavanje različitih parametara energetske efikasnosti zgrada. Po završetku projekta, centar će se finansirati od istraživanja, izrade sertifikata i elaborata energetske efikasnosti zgrada, kao i edukacije inženjera, koji će raditi projekte energetske efikasnosti”, objašnjava Lalošević.
Osim ovog projekta, na Arhitektonskom fakultetu je trenutno aktuelan i IPA projekat Virtuelna realnost i 3D iskustva za poboljšanje teritorijalne atraktivnosti, pametnog upravljanja kulturnom baštinom i turističkog razvoja, pod akronimom, 3D-IMP-ACT, kojim rukovodi Politehnički univerzitet u Bariju.
“Arhitektonski fakultet je partner u aktuelnom projektu koji je podržan od Ministarstva nauke Crne Gore, a kojim rukovodi Istorijski institut UCG. Partneri u ovom projektu su i Filozofski fakultet UCG, Univerzitet u Varšavi, Univerzitet Sapienza iz Rima, Filozofski fakultet Univerziteta u Ljubljani, kao i kompanija Identity & promotion iz Podgorice“, kazao je Lalošević.
Projektna aktivnost na ovom fakultetu je dominantna, a nedavno je aplicirano i na Konkurs Ministarstva nauke za kofinansiranje bilateralnog projekta između Crne Gore i Austrije, sa temom proučavanja austrougarskih tvrđava: Austrougarska utvrđenja u Crnoj Gori – bivša pomorska baza Kotor.
„Osim formalnih istraživačkih projekata Fakulteta, akademsko osoblje Arhitektonskog fakulteta, iako broji svega dvadesetak formalno zaposlenih članova, aktivno je u širokom polju užih oblasti naučnih istraživanja profesora i saradnika i u saradnji sa istraživačima , na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou“, navodi Lalošević.
Fakultet je, dodaje on, aktivno učestvovao u organizaciji međunarodne konferencije GEA (Geo Eko-Eko Agro), u maju 2020. u saradnji sa Filozofskim fakultetom i Biotehničkim fakultetom UCG, a osim institucionalnog angažovanja, pojedinci su aktivni u realizaciji više međunarodnih konferencija u kojima izlažu svoje radove.
“U posljednjih nekoliko godina povećan je broj aktivnih istraživača, a posebno raduje činjenica da su malađe kolege, saradnici u nastavi, sve više aktivni u istraživanjima, primarno kroz doktorske studije. Vidljiv je i napredak u publikovanju radova u vodećim međunarodnim časopisima, kao i monografijama koje publikuju vodeći međunarodni izdavači“, zaključuje Lalošević.
Izvor: UCG