Porodica Žugić iz Nikšića kontaktirala je redakciju Dnevnih novina, iskazujući nezadovoljstvo tretmanom koji su prekjuče imali u nikšićkoj bolnici, kada su doveli petnaestogodišnjeg D.Ž. zbog povreda na desnoj ruci od motorne šege.

Stric dječaka Mijo Žugić tvrdi da su punih osam sati čekali da dežurni hirurg sanira ranu, te da su tokom čitavog dana strahovali za zdravlje dječaka budući da je povreda, kako tvrdi, bila ozbiljna, pišu Dnevne novine.
“Mali je sa ocem bio u Šavniku, gdje su brali drva. Negdje oko devet sati ujutro otac ga je slučajno zakačio motornom šegom po ruci, i odmah me nazvao da mi to kaže. Rekao sam mu da skine majicu, da mu to zavije da ne bi iskrvario, i da ga odmah vozi u bolnicu. Prvo su pošli u šavničku bolnicu gdje su dobili uput za Nikšić. Ovdje su stigli u 12.30, uveli su ga na odjeljenje i rekli da je doktor Ašanin dežurni, da će ga zvati i da će doći. Čekali smo od 12.30 do 8.30 da ljekar dođe, bukvalno čitav dan”, priča Žugić.
On ističe da su od osoblja dobili odgovor da budu strpljivi i da moraju čekati.
“Rekli su nam da je dežurni i dr Mrkić, ali on je urolog, te da on nema veze sa hirurgijom. Rekli su nam i da bez Ašanina ne mogu ništa, ni dobiti uput za Podgoricu, mada mogli smo ga povesti na svoju ruku, ali smo se nadali i čekali da dođe”, objašnjava Žugić.
Prema njegovim riječima, kada je dr Ašanin došao, porodica je, ogorčena zbog cjelodnevnog čekanja, burnije reagovala, ali da nije bilo nikakvih uvreda sa njihove strane. Došlo je do sitnih čarki, zbog čega je na inicijativu dr Ašanina reagovala i policija.
“Dijete je ležalo onako obučeno na krevetu, preblijeđelo kao krpa. Znate li kakvi su to bolovi od motorne šege, otac mu je tokom dana kupio neki hamburger da jede, ali ga nije ni probao. Mislim da ovakve bruke i sramote nije bilo. Smisla nema šta smo morali da prođemo, a ako ima neko opravdanje, onda se stvarno izvinjavam”, kaže stric povrijeđenog dječaka.
Sa druge strane Ilija Ašanin, ujedno i direktor Opšte nikšićke bolnice, objašnjava da je povrijeđenog mladića primio dežurni ljekar, dao mu terapiju, previo ga, te legao na odjeljenje kao i svakog drugog pacijenta.
“On nije bio životno ugrožen. Nije bila povreda tetive, kao što je to bila projekcija porodice. Kada sam stigao pogledao sam, ušio sam ranu, tako da je protokol u potpunosti ispoštovan, a tu drugu stranu ne bih komentarisao, moramo zadržati civilizacijski nivo”, ističe Ašanin.
Takođe, on objašnjava da porodica pacijenata ne može odlučivati o hitnosti slučaja, već da to rade ljekari.
“Razumijem osjećaj bližnjih, jer i mi ljekari imamo svoje porodice. Mi smo dan prije toga imali ranjavanje, tri povrijeđena u udesu, i svoj ugled godinama stvaramo trudom i radom, ali na moju žalost ovakve stvari se uvijek događaju, nikada od pacijenata, već od njihovih porodica”, zaključio je Ašanin, navodeći da se dječak osjeća dobro, i da je brzo otpušten iz nikšićke bolnice.