Crnogorska demokratska unija doživljava kontroverzu koja prati raspravu o znaku Parade ponosa u Nikšiću kao priliku da podsjeti i pozove aktiviste i promotere te aktivnosti na obavezu da obrate pažnju i uvaže reakcije i stavove onih pojedinaca i organizacija koje crvenu petokraku zvijezdu doživljavaju kao simbol istorijski potvrđenih vrijednosti anti-fašizma i borbe za slobodu, stav je te stranke, te se dodaje da takvi stavovi i reakcije ne smiju da budu ignorisani, niti omalovažavani.

Iz Cdu navode kako s pažnjom prati raspravu i nesuglasice koje su se javile povodom odabranog znaka za paradu ponosa u Nikšiću. Kao građanska stranka liberalno-demokratske orijentacije, Cdu baštini i sve principe i vrijednosti poštovanja i zaštite ljudskih prava, razumijevanja, tolerancije i solidarnosti među ljudima, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, polnu ili bilo koju drugu ljudsku razliku i posebitost. To je, kako dodaju, jasno potvrđeno i njihovim temeljnim političkim i programskim aktom, manifestom crnogorskih demokrata.

“Petokraka, dakle, za ovu priliku, ne mora biti crvena – jer to nekome smeta. Neka joj druga boja ili boje neće umanjiti snažnu simboliku koju sa sobom nosi, kao znak slobode i jednakosti i vječne ljudske pobune, otpora i bunta. Promijenite boju zvijezde i time pokažite svoju mudrost i zrelost. Takvim dobronamjernim gestom će Vaša legitimna prava, koje mi razumijemo i podržavamo, biti osnažena. Tolerancija, razumijevanje i solidarnost, da bi bili iskreni i trajni moraju biti i uzajamni”, navodi se u saopštenju Cdu.