jelena borovinić

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da Komisija za borbu protiv kovida sa ekspertima Svjetske zdravstvene organizacije već tri sedmice radi na redefinisanju odgovora na novi talas koji nas očekuje u septembru.

Ona je naglasila da u svakom momentu trenutni kapaciteti za kovid pacijente sa 326 mogu porasti na 830 i više ukoliko bude bilo potrebe. Istakla je da je ipak vakcinacija najbolji odgovor na sve i apelovala na građane da se vakcinišu, prenosi portal RTCG.
Poslanik Halil Duković kazao je da svi zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se na jesen čeka novi talas koronavirusa i da je jedini odgovor broj vakscinisanih od 80 odsto.
“Da li je naš zdravstveni sistem spreman da uspješno odgovori ovom izazovu”, pitao je Duković.
Borovinić Bojović je odgovorila da je u Crnoj Gori 170. 000 ljudi dobilo prvu dozu vakcine, dok je 150.000 revakcinisano i preko 100.000 je preležalo bolest.
Borovinić Bojović kazala je da Ministarstvo prati sve preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se suočila sa novim talasom i delta sojem.
“Najnovije smjernice za praćenje i redefinisanje odgovora na kovid kada je u pitanju delta soj već su apsolutno primijenjene u Komisiji za borbu protiv kovida i eksperti SZO u saradnji sa članovima Komisije rade već tri sedmice na ovim smjernicama”, kazala je ministarka.
Trenutni kapaciteti za kovid pacijente su KCCG 65 mjesta, bolnica u Pljevljima 45, Cetinju 32, Baru 54, Bijelom Polju 58, Beranama 42, Kororu 26, bolnica Brezovik 15, Risan 13. Međutim, u slučaju pojave novog talasa povećaće se kapaciteti, kazala je ona.
“U svakom trenutku brojke sa trenutnih 326 može u svakom trenutku porasti na 830 s tim što brojka nije konačna i u svakom trenutku može biti i značajno veća”, rekla je Borovinić Bojović.
Čeka se poziv za utvrđivanje ima li zaraženih delta sojem
U toku su pripreme za slanje uzorka na sekvenciranje u saradnji sa ECDC-jem i Robert Koh institutom.
“Mi smo se unazad mjesec dana prijavili za slanje uzoraka na ispitivanje u radnji sa ECSC-em i očekujemo njihov poziv. Dakle onidiktiraju trenutak kada ćemo poslati uzorke koji su spremni. Nije od presudnog značaja identifikacija svakog pojedinačnog slučaja zaraze delta sojem. Sumnju možemo da postavimo na osnovu naglog skoka oboljelih, odnosno na osnovu brzog udvostručavanja novootkrivenih slučajeva“, kazala je ona, prenosi portal RTCG.
Istakla je da je protokol liječenja identičan kao sa dosadašnjim sojevima i da je cilj da se identifikuju zaražene osobe i drže u izolaciji kako bi se spriječilo širenje zaraze.
Povećati plate, ali ne selektivno
Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša pitao je ministarku kada se očekuje povećanje zarada zdravstvenim radnicima.
Ministarka je kazala da se nikada nije zalagala za selektivno povećanje plata.
“Apsolutno sam bila I ostaću, to znaju moje kolege, da plate zdravstvenim radnicima moraju biti bolje I jednako povećane svima”, kazala je Borovinić Bojović.
Istakla je da su saglasni sa zahtjevima svih sindikata da postoji potreba za povećanjem zarada.
Dodala je da njeno ministarstvo neće dozvoliti praksu da i do čak 40 odsto zaposlenih bude zaposleno po ugovoru na određeno vrijeme, kako je to bivalo ranije.
“Potrudila sam se da preko 270 medicinskih sestara i tehničara odmah dobije ugovor na neodređeno vrijeme, među njima je bilo I onih koji su radili I preko 10 godina na određeno vrijeme”, navela je Borovinić Bojović.
“Uspostavićemo kvalitetnu uslugu Hitne pomoći u svim gradovima”
Poslanica Tamara Vujović da li se i kada planira reforma sistema Hitne medicinske pomoći i da li jača podrška države ovog sistema.
„Da li je tačno da sistematizacijom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć predviđeno 145 radnih mjesta za ljekare i da fali 40 ljekara“, pitala je Vujović.
Ministarka je odgovorila da će Zavod sve jedinice Hitne pomoći staviti u radni angažman poštujući standarde savremenog koncepta pružanja pomoći.
„Za opremu su opredijeljena sredstva u visini od 465 hiljada eura koja su namijenjena za kupovinu novih vozila. U toku je i akt nove sistematizacije radnih mjesta koji će biti racionalan. Otvaranjem novih jedinica javljaju se nove potrebe zapošljavanja ljekara. U ovom trenutku u Hitnoj medicinskoj pomoći zaposleno je 487 ljudi, 420 na neodređeno i 65 na određeno vrijeme“, kazala je Borovinić Bojović.
Izvor: Vijesti