jelena borovinić

Na press konferenciji IZJ, novinari različitih medijskih kuća su pitali Radulović, Borovinić i Galića o mnogobrojnim pitanjima koja muče javno mnjenje.

 

Koliko je preminulih osoba je imalo komoorbiditete? Šta ste uradili povodom javljanja sumnji u falsifikovane kovid potvrde?

 

Ministarstvo zdravlja je podnijelo prijavu Upravi policije za falsifikovanje potvrda o vakcinaciju. Utvrđeno je da je izdato jedan lažno negativan PCR test i jedna lažna potvrda o vakcinaciniji. Očekujemo brzu reakciju naše policije. Odgovara ministarka Borovinić.

 

Dr Radulović odgovarajući na drugo pitanje kaže: Ne mogu Vam dati tačan odgovor. Radi se o bolestima specifičnim za određene starosne grupacije. Npr. kod starijih je to hipertenzija, gojaznost, dijabetes.

 

Ministarka Borovinić, na pitanje novinarke RTCG-a koliki je broj umrlih bilo vakcinisano, odgovara da 86% umrlih nijesu bili vakcinisanih.

 

Pošto se javljaju grupe roditelja koje traže da njihova djeca ne nose maske, novinarka RTCG-a pitala je dr Galića:

“Postoje li deca koja mogu biti izuzetak od nošenja maske”

 

“Postoje djeca koja mogu biti izuzeta od nošenja maski. Mi smo te preporuke poslali MPNKS. To je nekih desetak kategorija.” Odgovara dr Galić.

 

Iz Vijesti se pitaju koje odgovoran jer imamo najveći broj oboljelih u Evropi, zašto niko nije pozvao građane da ostanu kućama tokom masovnih okupljanja, koje odgovoran za ovako tešku epidemiolšku situaciji i koliki je broj vakcinisanih u prosvjeti i zdravstvenom sistemu?

 

Na ova pitanja ministarka Borovinić odgovara da je u prvom planu odgovornost građana jer odbijaju da se vakcinišu uprkos svim apelima ljekara. Ali kaže da je ipak je veći broj vakcinisanih nego u mnogim EU zemljama.

Na drugo pitanje koje se tiče broja vakkcinisanih u zdravstvenom i prosvjetnom sektoru, ministarka odgovara: “Vakcinisanih u prosvjeti je 50% u zdravstvu je taj broj mnogo veći i ide preko 80%.” Na pitanje okupljanjima Borovinić odgovara: “Mi smo konstantno pozivali da se građani ne okupljaju i taj se naš stav nije nikada mijenjao.”

 

Insiprisana tragičnim događajima u Makedoniji, novinarka “Dana” pita dr Radulović da li Infektivna klinika koja se nalazi u montažom objektu ima pacijenata na kiseoničnim aparatima na što Radulović odgovara da:

 

“Nema centralnog kiseoničkog centra. Boce kiseonika se redovno provjeravaju.”