ubnor

Udruženje boraca NOR-a (UBNOR) i antifašista Nikšića Međunarodni dan borbe protiv holokusta i antisemitizma, 27 januar, obilježilo je polaganjem cvijeća na spomen-ploču posvećenu junačkom podvigu jevrejskog muzičara, baletskog igrača, pedagoga, kompozitora.

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta su se odlučili su se da zatraže da se u Nikšiću jedna ulica nazove po Luju Daviču, koji je poslije aprilskog rata 1941. godine sa grupom nikšićkih studenata ljevičara iz Beograda došao u Nikšić.
„Prisjećajući se svih nevinih žrtava holokausta, koji je nacistička Njemačka organizovano sprovodila nad Jevrejima od 1933. do 1945. i u kojima je ubijeno oko šest miliona Jevreja, od kojih je preko tri miliona nastradalo u koncentracionim logorima, prisjećamo se i svih ostalih nevinih žrtava Drugog svjetskog rata, a pogotovo žrtava koje su podnijeli jugoslovenski narodi koje su uz ruski i poljski narod bile i najmnogobrojnije“, saopštavaju iz UBNOR-a.
„Proljeća 1942. godine partizanske snage se povlače u Bosnu, a saradnici okupatora nad patriotama zavode teror i isporučuju ih Itaijanima. Lujo Davičo predosjećajući da će biti otkriven, 25. juna 1942. godine u menzi hotela ‘Nikšić’, gdje je radio, baca bombu među italijanske oficire. Tom prilikom nekoliko njih je nastradalo, ali on nažalost nije uspio da pobjegne. Italijanski oficiri su ga uhvatili i masakrirali. Nikad nije pronađen njegov grob“, kazali su iz UBNOR-a.
Izvor: Vijesti