Grupa bivših radnika nikšićke “Željezare Toščelik”, protestovala je danas ispred zgrade Opštine, zbog četvorogodišnjeg čekanja na ispunjenje njihovih zahtjeva.

Zbog nepovezanog radnog staža, kao i neuplaćivanja otpremnina pojedinima, danas je na protest ispred zgrade Opštine izašlo oko 50 bivših radnika Željezare, prenosi Radio Televizija Crne Gore.

Radnici su mirnu protestnu šetnju počeli kod “Sindčela”, a završili kod zgrade Opštine, odakle su se razišli nakon što su ponovili svoje zahtjeve.
Oni su najavili da će, ukoliko im nadležni ne izađu u susret, naredne sedmice organizovati mirnu protestnu šetnju u Podgorici, koja će ići od Njemačke ambasade, preko Vlade, Ministarstva finansija, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) do ministarstava ekonomije i rada i socijalnog staranja, od kojih su, kako tvrde, dobili obećanja.

Na protestu upozorenja ispred zgrade nikšićke Opštine su uz bivše Željezarce, bila i četiri nekadašnja radnika Promonta.

Predstavnik bivših radnika Željko Perović, kazao je da od državnih organa traže samo ispunjenje obećanog. On je podsjetio da im je obećano da će država na ime otpremnina isplatiti po deset hiljada, a turski Toščelik po pet hiljada eura.

„Tražimo isplatu obećanih otpreminina, dvije trećine ukupnog iznosa, jer je Točelik održao riječ i uplatio trećinu obećanih sredstava. To je osnovni zahtjev protesta i od njega nećemo odustati, jer znamo da smo jedino mi diskriminisani od svih penzionera Željezare, koji su napustili firmu usljed stečaja”, kazao je Perović.
On je dodao da je, za razliku od države, turski vlasnik isplatio obećano i podsjetio da su radnici u penziju otišli u martu 2015. godine.

„Nije uredu da radnici na istim mjestima provedu vijek i da jednima sve bude uplaćeno, a drugima ništa. To je najočigledniji vid diskriminacije zbog čega ćemo već sjutra uputiti zahtjev da nas prime nadležni u Delegaciji EU u Crnoj Gori i ambasade SAD i Njemačke“, saopštio je Perović.

On je naglasio da već četiri godine pokušavaju da obezbijede realizacijuju obećanih prava, a da su njihove kolege koje su se penzionisale imale otpremnine od 15 do 20 hiljada eura