U Crnoj Gori radnici rade za sve državne i vjerske praznike, a da inspekcije na to ne reaguju, tvrdi koordinator nikšićke Alternative Vesko Pejak za Dan.

Osvrnuvši se na skoro obilježeni Praznik rada 1. maj, Pejak je ocijenio da bi taj dan trebalo proglasiti Danom žalosti, a ne danom kada radnici treba da slave.
“Crna Gora na papiru ima osam neradnih dana koje slavimo kao državne praznike i šest dana koji su rezervisani za vjerske praznike. Na Vaskrs u nedjelju su radile sve trgovine, kladionice, butici. Za to vrijeme inspektori rada su bili kod kuće, jer su za njih ti dani bili neradni”, naglasio je Pejak za „Dan“.
Prema njegovim riječima, mnoge državne institucije su spojile prvomajske praznike sa vikendom, dok radnici u privatnom sektoru nijesu imali nijedan slobodan dan.
“Zamislite kakva je to ironija da radnici kod privatnika rade do iznemoglosti, dok radnike u državnom aparatu boli briga za njih. Samo da se podsjetimo, plate radnika u državnom sektoru finansiraju radnici koji rade kod privatnika”, poručio je on.