Vlada je donijela mjere koje važe od sjutra do 17. marta.
Dozvoljavaju se posjete licima koje su smještene u ustanovama socijalne dječije zaštite, kao i osobama u ZIKS-u uz posjedovanje PCR testa koji nije stariji od 72 sata.
Kada je u pitanju posjeta osobama u ZIKS-u, neophodno je fizička pregrada i zabranjen je kontakt sa tim licima.
U sportskim objektma se dozvoljava prisustvo publike do trećine broja sjedišta uz kovid potvrde i razmak od dva mjesta.
Dozvoljava se prisustvo publike na sportskim događajima na otvorenom, bez kovid potvrde uz jedno mjesto razmaka.
Ukida se kovid potvrda u vjerskim objektima uz poštovanje epidemioloških mjera.
Ukida se obaveza zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i ustanovama dječije i socijalne zaštite da, nakon odmora, poslodavcu dostavljaju negativne testove ili potvrdu o vakcinaciji.
Igor Galić, direktor IJZ je kazao da je broj oboljelih u prethodne dije sedmice manji za oko 50 odsto, kao i broj preminulih u odnosu u prethodne dvije sedmice. Istakao je da je epidemiološka situacija najbolja u zanja četiri mjeseca i kazao je da se nada da se se trend pada oboljelih nastaviti.
“Kada poredimo podatke u zadnjih sedam dana na milion stanovnika, Crna Gora se nalazi iza većina razvijenih zemalja Evrope, kao što suDanska, Isladn, Holadnija, Italija, Aistrija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Hrvatska i druge”, kazao je on.
Direktorica KCCG Ljiljana Radulović je kazala da je posle sedam mjeseci broj pacijenata u toj zdravstvenoj ustanovi u padu i trenutno ih je 17. Kada je u pitanju broj hospitalizovanih u ostalim zdravstvenim ustanovima u Crnoj Gori, taj broj iznosi 66.
“Usled ovakvih okolnosti zatvorili smo staru medicinsku školu, oslobodili smo glavno odjeljenje interne klinike koje se adaptira. Sada su naši kovid pacijenti smješteni ili u infektivnoj klinici ili u dijelu interne klinike koja se ne renovira”, kazala je ona.
Specijala bolnica Brezovik, kako kaže, nema potrebu više da bude kovid bolnica, jer se tamo nalaze dva pacijenta.
Radulović je kazala da ukoliko se ovakva situacija nastavi,KCCG će ubrzati svoj rad. Ona je apelovala na pacijente koji imaju zakazane preglede u toj zdravstvenoj ustaonvi, jave ukoliko ne mogu doći na pregleg, kako se ne bi stvarale gužve.
Galić je odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da se kontakti i dalje prate.
On je kazao da ukoliko nastavi povoljna epidemiološka sitaucija, razmišlja se o ukidanje kovid potvrda. Kazao je da je epidemija na snazi i da nije odjavljena i da moraju biti oprezni što se tiče dinamike ukidanja mjera.
“Nošenje maski u zatvorenim prostorima se pokazala jako djelotvornom, i zato će ta mjera ostati na snazi do posljednjeg momenta do kad budemo imali pandemiju na ovom nivou”, kazao je on.
Radulović je odgovarajući na novinarska pitanja, kazala je da nema značajnog kašnjenja u isporuci ljekova u KCCG.
Govoreći o listama čekanja na preglede u toj zdravstvenoj ustanovi, ističe da su pokušali da kontaktiraju 9.000 pacijenata koji su imali zakazan pregled, i da su uspjeli da dobiju manje od 700 pacjenata koji su kazali da neće doći.
“Ostali brojevi telefona su nepostojeći ili se ne odazivaju. Manje od 10 odsto pacijenata se odazvalo na poziv. Oko 20 odsto pozvanih su kazali da nisu uradili dopunsku dijagnostku za pregled i da zbog toga neće doći. Ako je lista čekanja dva mjeseca a 50 odsto ne dođe na pregled, računica je prosta. Za mjesec dana biće prvi slobodan termin, samo ako imamo dovoljno odgovornosti prema ljudi i otkažemo preglede na koje se pacijenti pozivaju”, kazala je ona.
Istakla je da su softverski pokušali da riješe taj problem.
“U programu koji imamo sada, kada dođe pacijent na pregled, mi iskontrolišemo brojeve telefona i ispravimo. Uveli smo da softver sam briše pacijente koji ranije odrade pregled., samim tim se odobodi datum za koji je pacijent bio zakazan. To je sve što mi možemo da uradimo”, navela je Radulović.
Galić je kazao da za sada nisu zabilježene značajne mutacije koronavirusa, nakon omikrona.
On je upozorio na epidemiju malih boginja. Zamolio je građane da svoju djecu vakcinišu MMR vakcinom.