Sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) 27-člane Evropske unije (EU) pao je u prvom tromjesečju za 3,2 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuju najnovije procjene Eurostata.

Eurostat je time ublažio procjenu od sredine maja, prema kojoj je ekonomija EU-a u prva tri ovogodišnja mjeseca pala 3,3 odsto, prenosi SEEbiz.

Na nivou eurozone, BDP je u prvom tromjesečju smanjen za revidiranih 3,6 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Prema procjeni iz maja, pad je iznosio 3,8 odsto.

“Riječ je o najvećem padu u oba područja od početka vremenskog niza 1995. godine”, navodi se u izvještaju.

Prema najnovijem izvještaju u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju BDP je u EU i eurozoni porastao za po 0,1 odsto.

U Hrvatskoj je, prema provizornom podatku, BDP u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca smanjen za 1,2 odsto. U četvrtom kvartalu prošle godine prema provizornom podatku je BDP porastao za 0,4 odsto.

Na godišnjem nivou BDP je na nivou 27-članog bloka u prvom kvartalu ove godine pao 2,6 odsto, u skladu sa procjenom iz maja. U četvrtom tromjesečju prošle godine porastao je 1,2 odsto.

Za 0,1 postotni bod snižena je procjena pada BDP-a eurozone, na 3,1 odsto. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju BDP eurozone porastao je jedan odsto.

“Riječ je o najvećem padu BDP-a na godišnjem nivou u oba područja od trećeg kvartala 2009. godine”, navodi se u Eurostatovom izvještaju.

U Hrvatskoj je prema provizornom podatku BDP u prvom tromjesečju u odnosu na isti period prošle godine porastao za 0,3 odsto. U četvrtom kvartalu prošle godine prema provizornom podatku uvećan je za 2,7 odsto.

Među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao rast aktivnosti na tromjesečnom nivou bilježile su samo Irska, od 1,2 odsto, Bugarska i Rumunija, sa rastom od 0,3 odsto, i Švedska, sa rastom od 0,1 odsto.

Najviše je na tromjesečnom nivou pao BDP Francuske i Italije, za po 5,3 odsto. Slijede Španija i Slovačka sa padom za 5,2 odsto.

Podaci nijesu bili dostupni samo za Luksemburg. Na godišnjem nivou je pad BDP-a prema podacima kojima je Eurostat raspolagao bilježila Italija, od 5,4 odsto, zatim Francuska za pet dosto. Najveći rast BDP-a na godišnjem nivou imala je Irska, od 4,5 odsto.

“Broj zaposlenih u EU27 u prvom tromjesečju ove godne je na kvartalnom nivou skliznuo za revidiranih 0,1 odsto”, procijenili su u Eurostatu.

To je njegov prvi pad od prvog kvartala 2013. godine, navodi Eurostat. U posljednja tri mjeseca prošle godine je zaposlenost u EU porasla 0,2 odsto.

U eurozoni je broj zaposlenih smanjen za 0,2 odsto, u skladu sa procjenom sredinom maja. U četvrtom tromjesečju uvećan je za 0,3 odsto.

“To je najveći pad broja zaposlenih u eurozoni od drugog kvartala 2013. godine”, navodi se u izvještaju.

“Na godišnjem nivou je broj zaposlenih porastao u oba područja za revidiranih 0,4 odsto. U posljednjem tromjesečju prošle godine zaposlenost je u EU porasla jedan, a u eurozoni 1,1 odsto”, pokazuju proračuni Eurostata.