Deskametazon

Jeftin i široko dostupan lijek deksametazon, koji se često daje pacijentima, može pomoći i spasiti živote pacijenata koji imaju teži oblik Covida-19, piše BBC. Britanski stručnjaci kažu da je liječenje niskim dozama steroida ključni iskorak u borbi protiv smrtonosnog virusa.

Spomenuti lijek, koji je kod nas poznat kao deksazon, za trećinu je smanjio rizik od smrti pacijentima na respiratoru, dok je kod onih koji su bili na kiseoniku smrtnost smanjena za petinu.
Zajedno s mnogim drugim postojećim ljekovima deksametazon je dio najvećeg svjetskog testiranja kako bi se vidjelo koja terapija najbolje liječi Covid-19.
Naučnici procjenjuju da se samo u Velikoj Britaniji moglo spasiti 5.000 života da se lijek upotrebljavao od početka epidemije.
S obzirom na to da se radi o jeftinom lijeku, od velike koristi će biti i u siromašnijim zemljama koje se bore s pandemijom.
“Ovo je dosad jedini lijek za koji se dokazalo da smanjuje smrtnost. I smanjuje je značajno. To je veliki pomak”, tvrdi istraživač Piter Horbi.
“Postoji jasna, jasna korist od liječenja deksametazonom. Liječenje traje 10 dana i košta oko pet funti po pacijentu. Dakle, košta 35 funti (oko 39 eura) da spasite život. Ovo je lijek koji je dostupan na globalnom nivou”, kaže Martin Landri koji je takođe učestvovao u istraživanju.
Preporučuje da bolnice, kada je to potrebno, treba odmah da počnu da daju deksametazon, ali ne preporučuje da ljudi sad kupuju u apotekama kako bi ga ponijeli kući.
Naime, čini se da deksametazon ne pomaže ljudima s blažim simptomima koronavirusa, onima kojima ne treba pomoć pri disanju.