Nikšićani Miloš Lalatović i Aleksandar Drašković, osnivači KvartUp-a, bave se razvojem mobilnih aplikacija za Android i iOS operativne sisteme. Crnogorcima su možda najviše prepoznatljivi po aplikaciji „AutoCG“, koja pruža korisne informacija vozačima u našoj državi.

„AutoCG“ nudi informacije o stanju na putevima, radovima, radarskoj kontroli, cijeni goriva, putarinama i slično. Kako kažu iz KvartUp-a, sama aplikacija velikim dijelom zavisi od korisnika, koji na licu mjesta šalju informacije o stanju na putevima i svim situacijama koje su od značaja za jednog vozača.

Aplikacija je pokrenuta u januaru – od tada je preuzeta 9,000 puta, a 307 od 373 korisnika joj je dalo ocjenu pet.

„Od januara smo radili na poboljšanju postojećeg servisa, sa željom da učinimo isti što boljim i da odgovara zahtjevima korisnika. Ono što smo nadogradili jeste „Pomoć na putu“ – sada korisnici na mapi mogu vidjeti gdje se nalazi njima najbliža služba i jednim klikom je mogu pozvati. Bilo je nekih sitnih kozmetičkih promjena, dodali smo detalje za naplatu putarine na regionalnom putu Herceg Novi – Trebinje i slično“, kazao je našem portalu Aleksandar, napominjući da je aplikacija izuzetno popularna među crnogorskim vozačima, pa je i broj komentara i sugestija veliki.

Modul koji se ustvari najviše koristi jeste „Radari“, gdje korisnici imaju pristup pregledu radarskih kontrola, koje sami mogu potvrditi i demantovati. Od početka rada, kako kaže Aleksandar, dobili su oko 4,000 prijava radara, ne računajući prijave o problemima na putevima.

Što se tiče budućih planova, Aleksandar i Miloš rade na apdejtu koji je u poodmakloj fazi razvoja.

„Očekujemo da će vrlo brzo biti dostupan u Google Play AppStore prodavnicama. Uvešćemo veliki broj noviteta – push notifikacije, a aplikacija će ćak biti dostupna na engleskom jeziku“, kaže Aleksandar, najavljujući još veliki broj promjena koje za sada želi da budu iznenađenje.

Iz KvartUp-a ne rade samo na „AutoCG“ aplikaciji. Miloš i Aleksandar stoje i iza popularnih aplikacija TaxiCG i SMS Parking, a raspoloženi su i za saradnju i pružanje usluga zainteresovanim klijentima.

„Sve je stvar dogovora i onoga šta potencijalni klijent želi. Moguće je, zajedno sa aplikacijama razviti i veb sajt kao paket proizvod. Mada, ako neko baš želi samo veb sajt, smatram da bismo mogli da odgovorimo i tom zahtjevu“, kaže Aleksandar.

Crna Gora svakim danom napreduje u pogledu elektronskog obrazovanja, ali kako on ističe, imamo još mnogo da učimo.

„Prije svega mislim na prihvatanje modernih tehnologija i korišćenje istih u našoj svakodnevnici. „Elektronska neobrazovanost“, da se tako izrazim, ujedno je i nekakav kamen spoticanja kada govorimo o predstavljanju nekog proizvoda kao što je AutoCG ljudima. Vjerovali ili ne, veliki broj ljudi će da kaže na prvu loptu – „A šta će mi to?“, „Čemu to služi?“ i slično“, kaže Aleksandar.

U poređenju sa problemom prezentovanja proizvoda auditorijumu koji je skeptičan, napraviti isti je izuzetno lako. Ono što je prednost „AutoCG“ aplikacije jeste da je ona prva aplikacija koja pruža ovakvu vrstu usluge, pa Miloš i Aleksandar nemaju problema sa konkurencijom što se ovog projekta tiče.