Austrija

Austrija je jedna od najmanjih država Evrope i nalazi se u centralnom dijelu ovog kontinenta. Jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, i to tokom cijele godine.

S obzirom na to da država obiluje planinama (Istočni Alpi zauzimaju čak 60% njene teritorije), planinski turizam je veoma razvijen. U planinskom dijelu Austrije možete uživati u ski centrima zimi, kao i u prelijepoj prirodi, pogledima na rijeku Dunav i čistom alpskom vazduhu tokom cijele godine. Takođe, prestonica Beč je popularno mjesto među turistima, kao i grad Salcburg, rodno mjesto Volfanga Amadeusa Mocarta.
Istorija Austrije
Ova država nastala je 976. godine, kada je došlo do potrebe da se Rimsko Carstvo zaštiti od napada plemena sa istoka. U srednjem vijeku Austrija od skupa varvarskih plemena postaje centar evropske kulture. 1156. godine Beč postaje glavni grad, a nedugo zatim poznata Habzburška dinastija dolazi na vlast. Razarajuće posledice po čitavu centralnu Evropu u to vrijeme ostavili su Tridesetogodišnji rat (1608-1638) i turske opsade Beča (1529. i 1683. godine). Procvatom države smatra se upravo vrijeme kada su Turci poraženi i kada je počeo barokni period u kome su kraljica Marija Terezija i njen sin Jožef II modernizovali državu.
Francuska revolucija 1848. donijela je promjene u čitavoj Evropi, a novi poredak ustanovljen je upravo na Bečkom Kongresu i došlo je do raspada Austro-Ugarske. Posle toga Beč postaje jedan od najvećih gradova i sjedište intelektualnog života, ne samo u Evropi, nego u cijelom svijetu. Posle Prvog Svetskog rata Austrija postaje republika, a tokom Drugog Svetskog rata biva spojena u Nacističku Njemačku, što je dovelo do velikih razaranja države tokom rata. Država se ekonomski oporavila tokom 1970ih i danas je jedna od vodećih država Evropske Unije.