Oktobarsko izdanje naučnog časopisa "Jaspe"Oktobarsko izdanje naučnog časopisa "Jaspe"
Novo aprilsko izdanje međunarodnog naučnog časopisa JASPE „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“, donosi 10 naučnih radova u oblasti sportske antropologije i fizičkog vaspitanja.
Ovaj časopis za antropologiju sporta i fizičkog vaspitanja zavrijedio je pažnju međunarodne naučne zajednice i indeksiran je u naučnim bazama kao što su DOAJ; Index Copernicus; Google Scholar; Crossref; ROAD.
JASPE izdaje Montenegrosport u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorskom sportskom akademijom. Izlazi četiri puta godišnje, u januaru, aprilu, julu i oktobru svake godine. Uređivački tim čine naučnici iz Brazila, Turske, Malezije, naučnici iz regiona, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Albanije, dok je glavni urednik sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Bojan Mašanović.
Među radovima časopisa JASPE su i radovi zasnovani na naučnoj bazi podataka koje su prikupili profesori i saradnici u nastavi0 Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore kroz antropometrijsko testiranje vrhunskih sportista i juniora.
Riječ je o radu Razlike u antropometrijskim karakteristikama juniora odbojke i odbojkaša, koji potpisuju autori Bojan Mašanović, Duško Bjelica, Marin Ćorluka, kao i o radu Antropometrijske mjere i sastav tijela fudbalera Crne Gore i Kosova, autora: Duško Bjelica, Jovan Gardašević, Ivan Vasiljević, Fitim Arifi , Sami Sermaxhaj.
Još jednu Komparativnu analizu antropometrijskih karakteristika između sportaša različite orijentacije, košarke i rukometa, potpisuju autori Marina Vukotić, Georgi Georgijev.
Zanimljiva je i rad Pavla Malovića koji piše na temu Antropometrijski indeksi kao indikatori gojaznosti djece osnovne škole u Crnoj Gori.
Ostale teme ovog časopisa, koje zaslužuju jednaku pažnju, su Razlike u vitalnom kapacitetu i dužini ronjenja u dinamici sa i bez glosofaringealne insuficijencije ronilaca koji drže dah (Sime Zurak, Ivan Belčić, Alen Marošević), Odstupanja u dužini nogu kod studenata i njihove asocijacije na bol u leđima: preliminarna studija (Ignatio Rika Haryono, Melani Kawilarang, Nawanto Agung Prastowo), Analiza sastava tijela i specifičnih motoričkih kretanja mladih fudbalera (Izet Bajramovic, Slavenko Likić, Munir Talović, Haris Alić, Eldin Jelešković, Rasim Lakota, Nedim Čović), Komparativna analiza određenih morfoloških karakteristika vrhunskih tenisera u različitim periodima (Jovanka Mimić, Veljko Vukićević, Nađa Vujačić), Razlike u morfološkoj strukturi rukometaša iz juniorske lige na Kosovu (Admire Hasani-Toverlani, Vullnet Ameti, Shpresa Memishi) i Analiza sadržaja naučnih članaka objavljenih u časopisu Sport Mont Journal 2007, Borisa Banjevića.
Sve teme radova časopisa JASPE dostupne su u dokumentima u prilogu i na linku http://www.jaspe.ac.me/