Ljeto je za đake okončano, pa smo ih pitali gdje su ga i kako proveli. Uglavnom, to su bili sezonski, turistički ili poljoprivredni radovi.

Nataša je upravo upisala četvrti razred gimnazije. Njoj naredne nedelje predstoji desetodnevna ekskurzija kroz romanske zemlje – Italiju, Španiju, Francusku. Kako kaže, za to joj treba oko 800 eura i zbog toga je radila kao sobarica.
“Bila sam skoro tri mjeseca u Budvi, radila sam kao sobarica. To mi je bilo prvo radno iskustvo i ne mogu da kažem da sam nezadovoljna”, kaže Nataša.

Slično kaže i njena drugarica Marina:
“I ja isto idem na ekskurziju. Radila sam takođe u Budvi, na štandu za kokice, sladolede i kuvani kukuruz. Bilo mi je super, jer prvi put radim”, hvali se ona.

Dušan je takođe maturant gimnazije, porijeklom iz Plužina, gdje provodi ljeta u seoskim poslovima.
“Tako zarađujem na porodičnom gazdinstvu, pa onda mi roditelji refundiraju. Sad ide ekskurzija, pa zatim punoljetstvo, pa možda budem polagao i vozački… Moralo se raditi”, kaže on.

Vasko se vratio ranije sa ferijalne prakse, na koju je otišao kao kuvar, jer mu je ponuđeno honorarno radno mjesto.
“Ljetos sam bio na praksi, sad treba da počnem da konobarišem. Mi na praksi nemamo puno radno vrijeme, pa sam imao dovoljno vremena i da uživam”, kaže Vasko.

Marko je maturant Srednje stručne škole. Za ekskurziju nije zainteresovan, a radio je u jednom nikšićkom vulkanizeru.
“Učio zanat i usput zarađivao. Nije bilo loše, bez što je grad bio dosadan jer je većina bila na moru i to je to”, navodi Marko.

Ivan je učenik drugog razreda, a ljeto je proveo na selu:
“Kosio, plastio, pomagao…”, kratak je on.

Milica je maturantkinja. Nije zainteresovana za ekskurziju. Već druge sezone na moru i kaže da je bilo standardno:
“Smještaj, posао, malo plaža i sve u krug…”, kaže ona i dodaje da će i bez ekskurzije biti troškova.
“Vozački, rođendani…”, zaključuje ona.