Na litiji koja je juče organizovana u Nikšiću bilo je hiljade, građana Nikšića, došli su vjernici i iz drugih krajeva države i iz zemalja regiona. Malo je sugrađana koji nisu bili juče na litiji. A svi se slažu da je bilo predivno, mirno i blagosloveno.
Vanja kaže da je juče bilo predivno.
„I ove godine litije su pokazale koliko jaka vjera može da posvjedoči Božiju ljubav, a dolazak Patrijarha je još jedan pečat radosti našeg grada“, ističe.
Miloš nije mogao da ode na litiju zbog poslovnih obaveza.
Jovani je dijete imalo temperaturu pa nije mogla da ga ostavi, ali su joj bili suprug i dvoje djece i kaže da su oni bili prezadovoljni.
„Svake godine odem na litiju, naravno. To je jedan od najljepših dana u godini u našem gradu. Malo je onih koji su juče ostali kod kuće, hiljade i hiljade naših sugrađana juče je bilo na litiji i bilo je predivno“, kazala je Dijana.
„Slava našeg grada je sama po sebi posebna, veličanstvena. Slava koja nas je i ove godine u velikom broju objedinila, dala nam mir, blagoslov, slogu, nestale su razlike, nacionalne pripadnosti koje vladaju među našim narodom. Svi smo bili jedno. Sveti Vasilije je naš zaštitnik, dar od Boga.. Osjećaj koji se pamti, koji se ne zaboravlja. Blagoslov i molitva su najveći dar koji smo juče primili kao od našeg Svetog Vasilija, tako i od patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija“, kazala je Rada.
Mišo je rekao da je bilo dobro, lijepo.
„Ko je došao tim povodom imao je šta vidjeti i doživjeti“, kazao je on.
Sava je kazao da su mu nedostajale su one nekadašnje litije, ali Svetovasilojevska je kao potpis da će sve biti dobro tokom cijele godine.
„Nikšićke litije su vena ovog grada kroz koju protiče krvotok božije ljubavi, čiji je početak i kraj srce Svetog Vasilija, što kuca za svakoga“, kaze naša sugrađanka Sava.
Milija je ponosan na svoj grad i sugrađane.
„Ovo je gospdin grad. Ponosan sam što smo na ovakav način dočekali Patrijarha, to može samo Nikšić“, ističe on.
„Nikšić je na božanstven način proslavio svoju slavu“, kaže Maja.
I dodaje da su joj suze krenule juče od tolike ljubavi na jednom mjestu.