Danas je “ALFA Centar” pokaznom vježbom „Simulacija saobraćajne nezgode“ obilježio Međunarodnu nedelju sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, ali i skrenuo pažnju sugrađanima da savjesnom vožnjom mogu zaštititi sebe i druge.
„Po najnovijim statističkim podacima u Crnoj Gori je za nepunih jedanaest mjeseci 2022.godine poginulo 68 osoba. Polovinu od ovog broja čine lica starosne dobi između 15 i 44 godine. Ove brojke nam dovoljno govore o važnosti problema i ujedno predstavljaju poziv za zajedničko djelovanje svih relevantnih subjekata, kako bi zajednički doprinijeli stvaranju bezbjednije zajednice. Cilj ove aktivnosti je da skrenemo pažnju javnosti o učestalosti saobraćajnih nezgoda, posljedica i mjera koje se mogu preduzeti da se one spriječe. Takođe, želimo da skrenemo pažnju na važnost pravovremenog poziva u pomoć I ulogu nadležnih službi u ovakvim situacijama“, kazala je Sara Đoković, iz „Alfa centra“.
Simulacija saobraćaje nezgode, u kojoj su učestvovali pripadnici nikšićkog Centra bezbjednosti, Službe zaštite i spašavanja i Hitne službe, organizovana je u sklopu kampanje „Alfa centra“ – „Opreznost te vozi kući“, koja se realizuje u okviru istoimenog projekta podržanog od strane Ministarstva kapitalnih investicija. S obzirom da edukaciju i prevetnivne aktivnosti vidimo kao ključne u poboljšanju situacije na našpim putevima, ovogodišnjoj simulaciji su prisustvovali i učenici srednjih i osnovnih škola u Nikšiću, kao i zainteresovani sugrađani koji su se u tom trenutku našli na Trgu.
„Pokazna vježba podrazumijeva simulaciju saobraćajne nezgode u kojem je postavljen scenario u kojem se vidi jedan automobil koji je “udario” pješaka. Nadležni organi, koji su prethodno obaviješteni od građana dolaze na mjesto nesreće i započinju “spašavanje” volontera koji se nalazi u vozilu, kao i pružanje pomoći pješaku koji se za potrebe simulacije nalaziti ispod vozila“, objasnila je Đoković