PKCG
Privredna komora Crne Gore (PKCG), u saradnji sa međunarodnom bonitetnom kućom Coface, organizovala je seminar “Alat za prevenciju rizika naplate potraživanja – Binfo.me portal”.
Potpredsjednica Nina Drakić je rekla da je seminar namijenjen preduzećima nosiocima Excellent SME sertifikata, ali i svim drugim zainteresovanim kompanijama.
“Kroz projekat Excellent SME promovišu se uspješna mala i srednja preduzeća, njihova izvrsnost, povećava transparentnost, omogućava bolja vidljivost kompanija sa dobrom poslovnom praksom i sigurnije poslovanje. Sertifikatom Excellent SME se dokazuje kredibilnost njihovih nosilaca”, navode iz PKCG.
Kako dodaju, Privredna komora izdavanje Excellent sertifikata realizuje u saradnji sa Cofaceom od 2015. godine, a u okviru regionalnog projekta koji se realizuje u sedam zemalja.
“Nemogućnost naplate potraživanja je biznis barijera koju je covid kriza dodatno usložila. Neophodno je da kompanije posebno vode računa o realizaciji svojih potraživanja. Zato su alati kao što je portal BI Info korisni za eliminisanje ove vrste rizika u poslovanju”, rekla je Drakić.
Direktor Coface za Srbiju i Crnu Goru Đorđe Živanović, zahvalio je Privrednoj komori na šestogodišnjem partnerstvu kao i na doprinosu kompanije BI Consullting u realizaciji projekta Excellent SME.
On je istakao da je tema seminara izuzetno važna s obzirom na trenutak u kojem se nalazimo. Analizirao je ekonomske pokazetelje “nove normalnosti” koju je proizvela pandemija COVID-19, ocjenjujući ohrabrujućim podatke koji govore o projektovanom globalnom rastu od 5,1 odsto, kao i kineskog od 7,5 odsto koji će ubrzati i ostale vodeće ekonomije.
“Svi sektori se oporavljaju, a najveći izazovi ostaju prije svega u aerotransportu i turizmu. Ovo su veoma dobre vijesti jer će se vratiti investicije u naše područje. Međutim, moramo biti svjesni rizika skrivene insolventnosti koji će uskoro postati vidljivi. Naime, svjetska kriza je bila na pragu, ali ju je kovid odložio za jedan određeni period. Mi smo samo u Francuskoj prepoznali mogućnost da u drugoj polovini godine 23.000 kompanija postane nesolventno”, kazao je Živanović, dodajući da su platni rizici već primjetni u građevinarstvu i energetskom sektoru, gdje su kašnjenja dosta velika.
U osvrtu na region, Živanović ističe da su Crna Gora i Srbija prepoznati kao lideri u rastu BDP-a, a pogotovo naša zemlja, koja “zbog svog direktnog odnosa prema EU integracijama jasno stavlja do znanja da želi da podstiče lokalnu ekonomiju”.
“Rizik naplate potraživanja jedan je od ključnih sa kojima se susrijeću svi u poslovanju, a koji se dodatno pojačao nakon izbijanja kovid-krize”, ocijenio je predavač Ratko Nikolić, osnivač kompanije Business Intelligence Consulting.
Prema njegovim riječima, činjenica je da je odavno prevaziđeno shvatanje da se prodajni proces završava narudžbom klijenta, jer je prodaja robe bez naplate direktna je šteta za kompaniju. Tek po naplati potraživanja se može reći da je prodajni ciklus uspješno završen.
Apostrofirao je da je rizik naplate u trenutnom poslovnom okruženju izuzetno visok, te da je neophodno uspostaviti adekvatnu politike upravljanja potraživanjima, kroz sistem limita prema kupcima, u kojem će svaki kupac biti uvažen i vrednovan prema svojoj stvarnoj snazi. Da bi politika upravljanja limitima prema kupcima bila kvalitetno uspostavljena, neophodno je imati pouzdan izvor objektivnih poslovnih informacija o poslovanju kupaca.
“Poslovni portal Binfo.me je alat koji može pružiti značajnu podršku u procesu uspostavljanja limita prema kupcima”, rekao je Nikolić.
Izvor: CDM