Društvo mladih ekologa realizovalo je akciju ukljanjanja otpada iz korita rijeke Bistrice, uzvodno od Mosta Perunovića, u okviru projekta ”Povećanje stepena zaštite rijeke Bistrice”, koji je finansijski podržan u okviru IPA programa Asosijacija agencija lokalnih demokratija,

Angažovanjem mehanizacije u dužini od 200 metara, od mjesta završetka betonskog kanala do Mosta Perunovića, uklonjeno je oko 1.800 kubika otpada i zemlje.

Uzvodno od te lokacije u dužini od oko dva kilometra, korito Bistrice je betonirano i ukupan otpad iz betoniranog dijela, bujica je nanijela na potezu gdje prestaje kanal i gdje se korito širi. Ukolnjeni otpad je različitog porijekla i sadržaja, a posebno su bile izražene stare automobilske gume.

Ukupna vrijednost osmomjesečnog projekta je 10.500 eura dok je za ovu aktivnost opredijeljeno 500 eura. Opredijeljena suma ipak nije bila dovoljna da podmiri ukupne troškove angažovanja mehanizacije zbog neplanirano velike količine otpada koja se deponovala na ovom terenu, ali zahvaljujući sponzorstvu firme ”Sveti Nikola”, akcija je uspješno okončana.

Ovo je ujedno i posljednja akcija predviđena projektom. Planirano je bilo da se realizuje u septembru prošle godine, ali zbog obilnih padavina i stalnog toka rijeke, tek su se u ovom periodu stekli uslovi za njenu realizaciju.