Nakon sto se pokavario jedan od dva aviona u floti, Air Montenegro je iznajmio je airbus 320 od hrvatskog Trade Aira kako bi u narednim danima mogao da obavlja saobraćaj, saznaje Pobjeda iz više izvora u nacionalnoj avio-kompaniji.

U utorak veče otriven je kvar na avionu, registarskih oznaka AOA-40, zbog čega je menadžment Air Montenegra otkazao let za Ljubljanu u srijedu, a jutarnji ka Beogradu prepustio kompaniji Air Serbia.

Popodnevnu rotaciju iz Podgorice ka Beogradu u srijedu je odradio airbus, koji je crnogorski avio-prevoznik bio prinuđen da iznajmi, jer je drugi embraer iz flote prethodno dao u zakup kompaniji Air Serbia.

Aneks ugovor sa Air Serbiom, kojim je definisano iznajmljivanje jednog embraera, istekao je 15. januara, nakon čega ga je novoizabrani izvršni direktor nacionalne avio-kompanije Saša Radović produžio do kraja marta.

Očekuje se da Trade Airov avion još danas leti za Air Montenegro, a da će u petak alfa biti spreman za vraćanje u saobraćaj. Iz kompanije je saopšteno da je kvar uočen prilikom redovne tehničke kontrole, te da nije mogao ugroziti bezbjednost letova, ali da je avion prizemljen zbog strogih bezbjednosnih procedura, kako je javljeno bliskim izvorima Pobjede.

Kako su naveli iz Air Montenegra: “S obzirom na to da nacionalni avio-prevoznik sigurnost i bezbjednost putnika postavlja kao apsolutni prioritet, trenutno se radi na otklanjanju neispravnosti, što je uslovilo i određene izmjene režima saobraćaja.

Oni nijesu odgovorili na pitanje koliko će ih koštati ispadanje alfe iz saobraćaja i to što je let za Ljubljanu odložen. O odlaganju su, kako tvrde, putnike obavijestili u rokovima u kojima je to, s obzirom na nepredviđene okolnosti, bilo jedino moguće.

“Air Montenegro u svakoj situaciji vodi računa o putnicima, poštujući Zakon o obligacionim odnosima u vazdušnom saobraćaju. Putnicima na ovom letu je, pored alternativnog datuma, ponuđena i opcija novčane refundacije”, naveli su iz kompanije i uputili izvinjenje putnicima zbog situacije koja je uticala na promjenu njihovih planova.