Mladi Nikšića

 

Tunel koji je prokopan ispod Višeg suda u Podgorici vodi do stana u zgradi naspram tog suda, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Adžić je novinarima, nakon obilaska Višeg suda sa vršiocem dužnosti direktora Uprave policije Nikolom Terzićem, rekao da je riječ o stanu u privatnom vlasništvu, i da tek treba da se utvrdi kako je došlo do te nezakonite aktivnosti.
“Ovo je jedna akcija dobro islanirana i organizovana koja se mjesecima pripremala i koja liči na akcione filmove”, kazao je Adžić, prenosi Portal RTCG.

“Trenutno nema lica koja su procesuirana, ali vrlo brzo očekujemo da će se i od pojednica uzimati izjave”, kazao je Adžić. To je i nešto što smo mi u prethodnom periodu najavljivali da može da se desi. Neki ljudi koji se pominju već duži vremenski period kao nosioci buduće vlasti imaju određene veze sa kriminalnim strukturama”, izjavio je Adžić.
On je naveo da je zbog toga intenzivna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije malo poljunjana i da se “određenim kriminalnim strukturama dao vjetar u leđa da može doći do situacije da se sve vrati na onaj period kada su vladale Crnom Gorom“.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić rekao je ranije danas da je ispod zgrade tog suda do depoa prokopan tunel, ali da iz depoa, u kome se čuva dokazni materijal, gotovo ništa ne nedostaje.

“Na dobro sakrivenom mjestu pronađen je otvor tunela, koji je morao biti pravljen duži vremenski period“, naveo je Savić na konferenciji za novinare povodom obijanja depoa Višeg suda u Podgorici, prenosi Portal Vijesti.

On je dodao da je uviđaj završen, i da ne znaju šta se sve moglo desiti da taj otvor nije primijećen.

„Nama je najvažnije da smo zatvorili nešto što je predstavljalo opasnost”, istakao je Savić.

On je negirao navode pojedinih medija da je ukraden laptop korejskog “kralja kriptovaluta” Do Kvona, jer se taj laptop ni ne nalazi u depou.

“Istina je da su u prostorijama depoa Višeg suda zatečeni tragovi drugih lica. Odmah je obaviještena policija, koja je nakon izvršenog uviđaja došla do iste konstatacije“, kazao je Savić. Prema njegovim riječima, zabunu je stvorilo to što stvari nijesu bile na mjestu.

Pregledom predmeta, kako je dodao, konstatovano je da su ispreturani. Savić je naveo da se sadržina kamera pregleda i da o tome još ne može govoriti.

On je ukazao da zgrada suda ima i 24-satno obezbjeđenje.

Savić je, na pitanje kako su za tako kratko vrijeme uspjeli da popišu imovinu i izmjere količine droge koje se čuvaju u depou, odgovorio da se tu nalazi ogroman broj fizičkih predmeta i da prvo traže da li nedostaju osjetljivi predmeti.
“Tunel je tačno otkriven pod zemljom, a istragom će se utvrditi koji je alat korišćen. Nevjerovatan je način izvršenja, kopanja tunela”, rekao je Savić, dodajući da ne vrše podzemnu kontrolu.

Savić je naglasio da već duži vrijeme ukazuju na problem bezbjednosti.

“Ne vidimo razlog zašto dokazi stoje još u depou. Međutim, još nije nađeno rješenje za to”, naveo je Savić. On je kazao da će predložiti da se materijalni dokazi čuvaju u posebnoj prostoriji, koja će imati visok nivo bezbjednosti.

“Ne vidim potrebu da sud to opterećuje. Što se tiče moje odgovornosti, neka svi sami ocijene. Vidim da su već neki javni funkcioneri sebi dali pravo to da rade bez poznavanja činjenica”, rekao je Savić.