energetska efikasnost

Ministarstvo kapitalnih investicija pokreće novu fazu programa Energetski efikasan dom čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija ugljen-dioksida, kao i razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori.

Program, kako je saopšteno, podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima. Za potrebe programa, Ministarstvo kapitalnih investicija je obezbijedilo 200 hiljada EUR za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, kao i ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i energetski efikasne fasadne stolarije.

„Ministarstvo je predvidjelo da građani zahtjeve za učešće u programu mogu dostaviti do 20. oktobra do 14 sati. S tim u vezi, potrebno je da svi zainteresovani građani dostave zahtjeve za učešće u programu u navedenom roku“, precizirali su iz Ministarstva.

Zahtjev i propratna dokumentacija se mogu dostaviti putem mejla info@ee-me.org, lično na arhivu Ministarstva ili putem pošte. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, preporuka Ministarstva je da građani traženu dokumentaciju dostavljaju putem maila.

„Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo izdaje potvrdu da je građanin kvalifikovan za učešće u programu, nakon čega se on obraća banci i aplicira za kredit“, navodi se u saopštenju.

U okviru programa, građani će biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do deset hiljada EUR, sa periodom otplate do šest godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo kapitalnih investicija subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita. Ministarstvo sprovodi program u saradnji sa partnerskim firmama odnosno izvođačima radova – Mikromontom iz Bijelog Polja, podgoričkim kompanijama Home Systems, Plam Inženjering, ETG grupa i FG Promet, pljevaljskim Energosom, Eningom iz Nikšića i Grijanjem iz Danilovgrada, kao i partnerskim bankama Erste, Hipotekarna i Lovćen bankom.

„Programom je predviđeno da građanin stupa u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa Energetski efikasan dom“, dodaje se u saopštenju.

Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu kapitalnih investicija, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u programu Energetski efikasan dom, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan, odnosno da je u procesu legalizacije. Procedure za implementaciju programa Energetski efikasan dom, kontakti partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga ponuđenih u okviru programa, obrazac zahtjeva za dobijanje potvrde za učešće u programu mogu se preuzeti na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

„U prethodnoj fazi programa Energetski efikasan dom, mjere energetski efikasnosti su primjenjene u 240 domaćinstva u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Sve informacije u vezi sa navedenim programom mogu se dobiti putem maila: info@ee-me.org ili putem tel. 020 482 220. Informacije o dinamici sprovođenja programa biće redovno objavljivane na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

 

Izvor: Mina biznis