Ministarstvo kapitalnih investicija je, trudeći se da optimizuje rad organizacionih jedinica i smanji troškove, uspjelo da u prošloj godini ostvari značajne uštede koje na godišnjem nivou iznose preko 1,6 miliona eura i koje su vraćene u budžet Crne Gore.
Iz tog resora je saopšteno da je najveći dio tih ušteda ostvaren aneksiranjem okvirnog sporazuma za nabavku usluge službe Pomoć – Informisanje koji je potpisan na četiri godine sa AMS Crne Gore u godišnjem iznosu od 650 hiljada eura, gdje je ostvarena ušteda od 380 hiljada eura godišnje, to jest 60 odsto.
„Naglašavamo da ova ušteda nije na uštrb kvaliteta usluge, već naprotiv, ostvaren je pojačan nadzor nad izvršenjem ovog ugovora. Takođe, u pripremi je i izrada aplikativnog rješenja koji će našim građanima dati kvalitetniju informaciju o stanju na crnogorskim putevima“, dodaje se u saopštenju.
Takođe, dio ušteda je realizovan izmjenom pravilnika koji regulišu oblast za nabavku obrazaca i u saradnji sa MUP-om troškove nabavke obrazaca za pomorska ovlašćenja, potvrde, dozvole i slična dokumenta i koji su na godišnjem nivou iznosili 150 hiljada eura, u prošloj godini su realizovani u iznosu od 20 hiljada eura čime su ostvarene uštede od 87 odsto na godišnjem nivou.
„Dio ušteda ostvaren je smanjenjem potrošnje sredstava planiranih za troškove reprezentacije – ako se poredi sa prethodnom godinom (Ministarstvo saobraćaja i pomorstva) i uprkos pridruživanju dva direktorata, odnosno energetike i rudarstva, ovi troškovi su manji 75 odsto“, rekli su iz tog Vladinog resora.
Oni su objasnili da je dio ušteda ostvaren i smanjenjem troškova službenih putovanja. Od planiranih 130 hiljada eura, odgovornijom i racionalnijom potrošnjom ovi troškovi su smanjeni 36 odsto, čime je ostvarena ušteda u iznosu od 47 hiljada eura.
Vlada je, kako su podsjetili, ušteđenim sredstvima koja su vraćena u budžet Crne Gore bila u prilici da, između ostalog, posljednjih dana prethodne godine pomogne prevoznicima javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju sa 330 hiljada eura.
„Takođe, za nabavku pomorskih vinjeta za potrebe Lučkih kapetanija u Baru i Kotoru u 2020. kao i u prethodnoj godini je godišnje izdvajano 50 hiljada eura. U prošloj godini Ministarstvo kapitalnih investicija je raspisalo tender koji kasni sa realizacijom zbog žalbi ponuđača“, navodi se u saopštenju.
U ovoj godini će biti raspisan novi tender koji će, sudeći po prethodnim ponudama, biti niži minimum 50 odsto, što će i u tekućoj godini dovesti do smanjenja ranije opredijeljivanih troškova.