Kršene mjere na litijama

U više crnogorskih gradova održali molebani i litije zbog neslaganja sa usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Prema nezvaničnim podacima Uprave policije večeras je na litijama bilo oko 23 hiljade građana. Kao i prošle nedjelje kršene su mjere Nacionalnog koordinacionog tijela o zabrani masovnih okupljanja.

U Podgorici je na litijima bilo oko 8.000 građana, Nikšiću 4.000, Pljevljima 4.500, Beranama 1.000, Baru 1.400, Budvi 3.000 i Bijelom Polju 1.200.

Molebani i litije održale su se u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Baru, Žabljaku, Herceg Novom, Kotoru, Danilovgradu, Pljevljima, Bijelom Polju i Beranama.

Litija u Podgorici počela je u 20 sati, ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Podsjetimo, Nacionalno koordinacono tijelo donijelo je mjere kojima se zabranjuju masovna okupljanja u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Maksimalan broj okupljenih može biti 200, ali se ta mjera nije poštovala večeras u Podgorici, baš kao ni protekle nedjelje.

Takođe, saobraćaj u glavnom gradu regulisale su “muške osobe sa akreditacijma”. Oni su na većim raskrsnicama, kao na onoj kod Ekonoskog fakulteta, zaustavljali i preusmjeravali vozila.

Izvor: CDM