Veliki je broj onih koji nose prezime Nikolić, a čiji su uspjesi vezani za košarkaške vrhove bivše Jugoslavije i nekadašnje zajedničke države. Danas, u crnogorskoj košarci, kako klupskoj, tako i reprezentativnoj, na terenu je gotovo nemoguće ne uočiti mladića koji sa 22 godine i 213 centimetara visine, pod košem vodi borbe sa nekim od najboljih regionalnih, ali i evropskih centara. Nerijetko, starijih i deceniju.

Riječ je o Nikšićaninu Zoranu Nikoliću, igraču podgoričke Budućnosti, koji već drugu sezonu u najboljem crnogorskom košarkaškom kolektivu, pruža odlične partije i zasigurno postaje jedan od stubova nacionalnog tima. Povjerenje koje mu je dao selektor Zvezdan Mitrović, reflektuje se i u dresu „plavih“, gdje mladi centar ima sigurno mjesto u petorci, a čija je uloga u uspjesima Budućnosti ogromna.

Košarkom je počeo da se bavi sa deset godina, u lokalnom „Anagastumu“, a put do dresa prvog tima crnogorskog šampiona i jednog od najboljih timova u ABA ligi, nije bio lak. Da bi se približio rodnom Nikšiću i „dočepao“ dresa seniorske reprezentacije, morao je da se dokaže u zemlji sa čijim će centrima voditi borbe za prolaz na Svjetsko prvenstvo – Španiji.

„Otišao sam u Španiju prije par godina na probu u Barselonu i Đironu i tada sam već odlučio da se bavim ozbiljno košarkom. Prvim susretom sa ozbiljnim radom u mlađim kategorijama shvatio sam da je košarka moj životni poziv”, počeo je priču Nikolić za portal Mladi Nikšića.

Ipak, ostaje pitanje da li bi košarka ostala po strani u njegovom životu i da nije otišao u Španiju, jer se mladi Nikšićanin podigao u “košarkaškoj” porodici.

“U mojoj familiji su se svi bavili košarkom, neko manje neko više. Brat je igrao do svoje devetnaeste, otac je prvo bio igrač, a kasnije trener ženske ekipe, dok je majka je igrala u srednjoj skoli i na fakultetu tako da je košarka već bila dio naše porodice”, saopštio je centar podgoričkih “plavih”.

Nikolić je nakon odličnih partija u mlađim kategorijama Anagastuma dobio poziv ekipe čiji je sada član, ali se tada u Podgorici kratko zadržao. U pitanju je bila pozajmica za zavšnicu kadetske lige i već tada je stručnom štabu Budućnosti “zapao za oko”.

Dalji korak u njegovoj karijeri predstavlja odlazak na Pirinejsko poluostvro i naporan rad u Đironi, klubu u kojem je ponikao I Mark Gasol, sada NBA igrač i neizostavni član španske reprezentacije.

“Kad sam bio u Španiji, prvi put sam vidio kako funkcionišu veliki klubovi i to mi je pomoglo da napredujem, ali nedostajala mi je familija i društvo. Sada trenutno imam sve što mi treba da podignem svoju igru na viši nivo”, istakao je Nikolić i dodao da je zahvalan što je morao preći takav put, isključivo zbog uslova koji su mu pruženi.

“Smatram da su u inostranstvu bolji uslovi za napredak mladih igrača, dok su na seniorskom nivou ti uslovi podjednaki”, dodao je on.

Nakon što je u Đironi demonstrirao svoje kvalitete, ali i nadmoć u odnosu na vršnjake iz španskih klubova, usledio je poziv Huventuda, kluba sa ogromnom košarkaškom tradicijom na Pirinejskom poluostrvu. Brojni španski reprezentativci, ali i strani igrači koji su stasali u Huventudu, kao i odlični uslovi za rad, bili su za tada maloljetnog Zorana, nešto što se ne odbija.
Odlične partije u mlađim kategorijama nijesu ostale nezapažene, pa je debi za prvi tim u najjačoj evropskoj klupskoj ligi “Endesa”, došao ubrzo.

Od tada Nikolić kreće da niže velike uspjehe, naročito one u dresu sa državnim grbom. Bio je član svake crnogorske selekcije u mlađim kategorijama, a dva puta se našao na pobjedničkom postolju.

Najprije sa kadetima na B prvenstvu Evrope, a kasnije i sa juniorima koji su godinu dana bili stariji od njega.

Reprezentativna karijera u mlađim kategorijama završena je individualnim priznanjem, na prvenstvu za igrače do 20 godina u grčkoj Halkidi. Tada je proglašen za najboljeg centra prvenstva i  kao lider reprezentacije ušao u idealnu petorku prvenstva.

Da njegov talenat nije prošao neopaženo potvrda je i njegovo učešće na Adidas Eurocamp-u u Trevizu 2015. godine, kada je bio jedan od najzapaženijih mladih igrača. Naime, radi se o jednom od najpoznatijih okupljanja najboljih mladih igrača, koji svoja znanja i vještine prikazuju pred predstavnicima najjačih evropskih, ali i NBA timova.

Brojna priznanja i uspjesi, kao i plan Budućnosti da stvara tim oko najperspektivnijih crnogorskih igrača, natjeralala je čelnike kluba da Nikšićaninu pošalju ponudu, koju on nije mogao odbiti.

Odlična sezona koja je iza podgoričke ekipe, i važna uloga koju Nikolić ima u timu Aleksandra Džikića, bili su dovoljni da on sa svega 22 godine postane neizostavan član prvog tima. Naime, usled brojnih pravila i povreda starijih centara, veliku uloga u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo pripašće upravo njemu.

Ulogu koju ima opravdao je i na nedavnom finalnom turniru Kupa Crne Gore, na kojem je proglašen za najkorisnijeg igrača. MVP priznanje zaslužio je odličnom igrom u polufinalnom duelu protiv Lovćena, a u finalu pokazao je svoju dominaciju, kada je upopunosti zaustavio centra Mornara Lukovića, te protiv Barana sa svojom ekipom podigao pehar namijenjen šampionu Kupa.

Za sada, kako je istakao za naš portal, nema namjeru da mijenja sredinu.

“Ne planiram da mijenjam sredinu, jer sam zadovoljan uslovima i radom u svom sadašnjem klubu i nadam se predstojećim uspjesima”, naglasio je Zoran i dodao da je svaka godina , u njegovoj relativno kratkoj karijeri, donijela nešto zbog čega će je pamtiti.

“Takođe, gledam da svaku naredna bude bolja od prethodne. Još uvijek je rano praviti neke analize, ali jasno je da samo strpljivim i napornim radom mogu doći do uspjeha, kako na klupskom, tako i reprezentativnom nivou”, istakao je Nikšićanin.

Za kraj razgovora, Nikolić se obratio mlađima.

“Vjerujte u sebe, naporno radite i ne predajte se čak i kad su šanse protiv vas”, poručio je centar crnogorske reprezentacije.