Mladi Nikšića

Mediji mogu mnogo pomoći u rješavanju problema zavisnosti, poručeno je na Panel diskusiji o značaju i ulozi medija kako u prevenciji, tako i u podršci za liječenje raznih vidova zavisnosti.

“Kada sam ja bio u problemu, dileri na ulici su bili frajeri, jer se to tako prezentovalo na televiziji. Moj život se promijenio onog trenutka kada sam shvatio da sam zastranio“, rekao je Franjo Lukačević koji se iz pakla droge izvukao u Reto centru koji se nalazi u Danilovgradu, a čiji je danas član.
Na panelu je govorio i Milan Radovanović – defektolog i direktor Defektološkog savetovališta Entera: „Nema više klasičnog kockara, stariji ne mogu da shvate klince. Kada na radionicama pričamo o problemu današnjih, mladih kockara, oni stariji kažu, ovo je više o narkomaniji, nego o kocki, jer su tu često uključene i psihoaktivne supstance, spid, kokain i tako dalje“.
On objašnjava da 10 posto ima problematično, dok pet odsto patološko kockanje.
Specijalista psihijatrije dr Maida Burdžović se osvrnula na sintetsku drogu, koja se koristi kao sredstvo za odvikavanje od narkotika.
„Sintetski narkotik se treba pripisivati nakon što se sve ostalo iscrpi“, objašnjava ona.
Ona je dodala da se novac za prevenciju bolesti zavisnosti mora naći.
„Jedan zavisnik toliko ogoli porodicu da ne postoji toliki novac koji bi bio prevelik za prevenciju“, kazala je ona.
Srđan Vukčević, biznis trener i osnivač kompanije Blue Coach je pričao o nepodnošljivoj lakoći uspjeha.
“Takva je na primjer kocka, jer ti nisi radio za to, nisi se potrudio. Pogrešno je ako ste na primjer na facebook-u, instagramu uspješni i onda pomislite da ste stvarno uspješni“, objašnjava Vukčević.
Diskusiju je organizovao Portal Analitika u okviru projekta „Pravo na drugu priliku – uloga medija“ .