Vuksan Zmajević

Vuksan Zmajević rođen je 09.02.1996. godine u Nikšiću. Završio je OŠ “Mileva Lajović-Lalatović” i “Prvu srednju stručnu školu”, smjer (tehničar drumskog saobraćaja). Rukometom je počeo da se bavi sa svojih jedanaest godina, a na prvi trening ga je poveo njegov stric koji je bio trener RK Čelik iz Nikšića.

Za naš portal govori o svojoj najvećoj ljubavi, situaciji u Nikšiću, planovima za naredni period….

Od kada se bavite rukometom?

Rukometom se bavim od svoje jedanaeste godine.

Ko je otkrio Vaš talenat?

Moja talenat je otkrio stric koji je bio rukometni trener, a ujedno i moj prvi trener.

Sjećate li se svog prvog treninga?

Prvog treninga iskreno kroz maglu, bio je u balon sali tadašnjoj, pod Trebjesom.

Koliko ste nagrada do sada osvojili i koje su to bile?

Imam desetak osvojenih medalja i uglavnom su to medalje sa međunarodnih takmičenja. Najveća nagrada mi je ta što imam dosta prijatelja u svijetu rukometa.

U čemu pronalazite motivaciju za rukometom?

Motivacija za rukomet nije potrebna za one koji ga razumiju i vole. To nije sport za svakog, niti ga svako može igrati. I dalje me pred utakmicu ,,pukne” adrenalin.

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Imam potpisan ugovor sa klubom iz Njemačke, u pitanju je HSV Wolfs, čekam da se smiri ova situacija oko korone pa da se pakuju koferi. Za sad sam u RK Danilovgrad tu održavam formu i potpuno sam posvećen obavezama koje imam u tom klubu.

Zašto je dobro baviti se rukometom?

Ja sam tog stava da je to pravi muški sport i da to ne može bilo ko da igra. Da bi uživali u njegovim ljepotama, mora prije svega da se razumije sama igra. Za rukomet je potrebna snaga, brzina i brza rešenja, jer je sport sa dosta kontakata.

Kakvo je Vaše mišljenje o sportskoj situaciji u gradu Nikšiću?

Za neke sportove je na solidnom nivou, ima ozbiljnijih ulaganja bez nekih prevelikih rezultata iskreno. Nikšić koji je godinama rasadnik talenata, nema niti jedan muški rukometni klub koji se takmiči u seniorskoj konkurenciji. Zaista mislim da je to suludo, ali za sve je potrebno ulaganje i plan kako bi trebalo to da izgleda. Ako pogledamo koliko se ulaže u fudbal i košarku, bez nekih rezultata vrijednih pažnje. U pitanju su ogromna ulaganja, da jednom muškom rukometnom klubu date toliki budžet, uz pravog trenera, kroz par godina bi se u Nikšiću igrala Seha liga(regionalno takmičenja), pa i takmičenja EHF-a.

Poruka mladima?

Moja poruka mladima je da se što više bave sportom ma koji god bio, naučiće šta su prave vrijednosti i ako imaju želju za uspjehom nek ne odustaju od nje.

S.T.