zeljezara nikšić
EPCG Željezara Nikšić u narednih desetak dana trebalo bi da usvaji novi biznis plana, koji bi trebalo da bude nova vodilja ovog preduzeća u narednom periodu, prenosi Dan.
Prema informacijama iz kompanije, stari biznis plan je stavljen van snage jer nije bio dovoljan za pokretanje proizvodnje.
Novi biznis plan, za razliku od januarskog, neće uključivati pokretanje sektora kovačnice, ali izvor iz kompanije ističe da je moguće pokrenuti proizvodnju čelika uz pomoć nekog strateškog partnera. Naime, u predstojećem periodu očekuje se raspisivanje poziva za investitora, domaćeg ili stranog, koji bi mogao pokrenuti proizvodnju. Kompanija ne smije pokrenuti proizvodnju jer je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela rješenje kojim se Elektroprivredi (EPCG) zabranjuje svaka dalja dodjela državne pomoći nikšićkoj željezari dok ne donesu odluku da li je sama kupovina imovine od turskog Toščelika za 20 miliona eura bila u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći.
Dodatna ograničavajuća okolnost je i protokol o stabilizaciji i pridruživanju koji je Crna Gora kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU potpisala.
Ostaje da se vidi kada će biti raspisan poziv za strateškog partnera u kompaniji, kao i ko će to biti. Prema ranijim najavama, moguće je da će u preduzeće partnerski ući i neko strano preduzeće. Međutim, kao i u više navrata kao mogući partner pominjao se i nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, ali je ta priča vrlo brzo utihnula. Davidović je i u periodu Toščelika nekoliko mjeseci važio za najozbiljnijeg kandidata za preuzimanje, a potom se nakon višemjesečnih pregovora povukao iz trke. Tada je EPCG za 20 miliona otkupila imovinu.
“Protokol 5 SSP-a tretira proizvodnju čelika sa posebnim senzibilitetom na nivou EU. Ključni izazov predstavlja upravo postojanje ekonomskog kontinuiteta između Toščelika i EPCG Željezare u proizvodnji čelika. Osnova problema je što je svaka državna pomoć u sektoru uglja i čelika načelno zabranjena”, saopšteno je ranije iz Željezare.
Krajem jula iz Željezare su objavili da su počeli sa probnim kovanjem, zbog čega je, kako je tada objavio na društvenim mrežama odlazeći premijer Dritan Abazović, “krenula i poneka suza radosnica”. Ipak, Crna Gora se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) obavezala na poštovanje legislativnog okvira koji primjenjuju države članice u oblasti državne pomoći.
Nedavno su ovo nikšićko preduzeće potresle i smjene u menadžmentu, kao i jednodnevni štrajk radnika. Podsjećamo, u Željezari je u jednom trenutku radilo oko 400 radnika, a biznis plan nije mogao pokrenuti kompletnu proizvodnju. Zbog toga je smijenjen dotadašnji direktor Đorđije Manojlović, a na njegovo mjesto do raspisivanja konkursa i imenovanja novog direktora kao v.d. direktora upravlja Radojka Jeretin. Takođe, svi zaposleni koji su imali ugovor o djelu u međuvremenu su otpušteni. Radnici su tokom jednodnevnog protesta saopštili da čekaju plate, koje su im po završetku sjednica borda direktora preduzeća uplaćene. U fabrici je ostalo 288 radnika, većinom “izvornih željezaraca”, odnosno onih koji su tu bili i u vrijeme turskog investitora.
Izvor: Dan