Glavni razlog zbog kojeg se mnogi oslanjaju na šminku je da naglase određene crte lica i prikriju ono što smatraju nedostacima, ili da “docrtaju” ono što im nedostaje. Tako je dovoljno samo par poteza maskarom da “otvorite” oči, ili neki nježni karmin u boji korala da instant date licu svježinu. Ovaj “recept” savršeno radi kada ste u dvadesetim ili tridesetim.

Međutim, stvari postaju nešto komplikovanije kada zakoračite u određene godine, a koža počne da se mijenja. Shodno tome trebalo bi da se prilagođava i vaša beauty rutina što je prvi i osnovni korak prije nego što se uhvatite za puder i slično, a kada smo kod šminke, i tu je bitno napraviti određene izmjene ukoliko ne želite da privlačite pažnju na pogrešne djelove lica, poput podočnjaka i bora, koje ste možda, nehotice naglasili, iako to niste zapravo željeli.

Evo šta ne bi trebalo da radite kada pređete 40, kao i kasnije, u 50-im i 60-im, prema savjetima profesionalnih šminkera.

1. Ne pripremate kožu prvo

Priprema kože prije šminkanja je apsolutno obavezna, a postaje još važnija kako starimo i našoj koži treba više hidratacije. Uobičajene greške koje profesionalni šminkeri vide kod zrele kože spadaju u hidrataciju i dehidraciju. Prije pudera, ili bilo kog make-up proizvoda savjetuju da uložite u dobru hidratantnu kremu koja će vratiti vlagu koži i pomoći da se šminka stopi s njom. Kada je koža suva, baš kao kod isušenog jezera, vidi se svaka pora i pukotina.

Dakle, očistite kožu, odradite piling ukoliko je potrebno (nikako mehanički), tonirajte i hidrirajte kožu kvalitetnom hidratantnom kremom (poput one koja sadrži hijaluronsku kisjelinu), a zatim dajte koži nekoliko minuta da se osuši prije nego što nanesete sloj prajmera prije podloge, korektor i ostatak šminke.

2. Prekomjereno nanošenje teškog pudera u kamenu ili prahu

Puderi u kamenu nikako nijesu najbolja opcija za zrelu kožu jer će, gotovo instant, naglasiti fine linije i bore kada se ne koriste pravilno. Ukoliko ste ušli u petu deceniju, puder u prahu ili kamenu treba koristiti u tankom, tankom sloju samo na zonama na kojima prosijavate, kao i u toku dana da “ubijete” sjaj.

Takođe, šminkeri ističu da nije uvijek potrebno da koristite pudere velike pokrivne moći jer mogu učiniti da vaša koža djeluje još starije. Manje je više, tako da puder treba nanositi u tankom sloju, čak ni ne na cijelo lice, već tamo gdje je potrebno ujednačiti ten.

Stručnjaci savjetuju da koristite i sunđerčiće za šminkanje, poput beauty blendera i da nježno utiskujete puder u kožu i tako ih blendate.

Bolje rezultate ćete dobiti ukoliko koristite i korektore tamo gdje je potrebno prekriti određene “nesavršenosti”, a na ostatku lica CC kreme ili slično.

3. Puder pogrešne nijanse

Puder, kao što znate, ima vrlo specifičnu svrhu: da pomogne da ton vaše kože izgleda ujednačeno. Ali ako pokušavate da promjenite boju svoje kože u potpunosti i, recimo, izgledate preplanulo sa tamnijom nijansom šminke, veoma lako može doći do toga da izgledate starije. Isto pravilo važi i ako nesvjesno birate nijanse koje su previše svjetle za vašu kožu.

Ukoliko se nijansa ne poklapa to privlači veću pažnju ka vašoj koži. Ključno je da se boja pudera stopi sa vašom kožom, a najlakše je izabrati nijansu tako što ćete ih isprobati nekoliko duž linije brade. Ona koja se najbolje uklapa je vaša nijansa.

4. Korišćenje previše sjaja

Svjetlucavi hajlajteri postali su super popularni u poslednjih nekoliko godina, djelimično zahvaljujući sve većoj popularnosti različitih tehnika konturisanja lica. A malo shimmera na ključnim mjestima kao što su vrhovi jagodica i ispod obrve može apsolutno izgledati zapanjujuće i dati vam zdrav sjaj.

Ali umjerenost je ključna ovde. Previše svjetlucavih proizvoda, nebitno da li su u pitanju highlighteri, rumenilo ili bronzer sa shimmerom, ili sjenka sa šljokicama veoma lako će se uvući u pore i fine linije i naglasiti ih duplo više.

Umjesto toga, savjet je da koristite kremaste, hidratantne formule sa mat finišom kada je riječ o bronzerima ili rumenilu, dok da za hajlajter birate nježnije formule, i naravno, da ne pretjerujete.

Ako vas zabrinjava to što se fine linije i bore vide, ponekad je najbolji savjet da izbjegavate trendove i radite ono što najbolje odgovara vama i vašoj koži.

Izvor: Elle