Četrnaesta Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“ pod nazivom „Jačanje povjerenja i saradnje za oblikovanja sigurne i prosperitetne budućnosti” svečano je završena danas, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).
Kako navode, na ceremoniji zatvaranja dodijeljeni su online sertifikati, a u ime MVP govorila je Satka Hajdarpašić, direktorica Diplomatske akademije, koja je tom prilikom ukazala na značaj i ulogu diplomatije u jačanju povjerenja i saradnje sa ciljem izgradnje sigurnije budućnosti.
Posebno je naglasila važnost projekta Ljetnje škole koji okuplja mlade diplomate, buduće lidere i donosioce odluka, iz svih krajeva svijeta, a koja ima tradiciju dugu već četrnaest godina i do sada je okupila više od 600 mladih diplomata iz 83 države.
!Uprkos činjenici da je ovogodišnja Ljetnja škola zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 realizovana u online formatu, 73 mladih diplomata iz 30 država, imalo je priliku da učestvuje u 20 interaktivnih sesija – radionica, panela, predavanja, koje su adresirale pitanja globalne saradnje, transatlantskih odnosa, evropske i evroatlantske agende, digitalne transformacije, naučne diplomatije, održivog razvoja, klimatskih promjena i ostalih pitanja od značaja za savremene međunarodne odnose i diplomatiju”, navode iz MVP.
Dodaju da je ove teme učesnicima približilo 50 istaknutih govornika, teoretičara i praktičara međunarodnih odnosa.
“Pored dugogodišnjih prijatelja Škole sa Univerziteta Džon Hopkins, Univerziteta Boston, Londonske škole ekonomije i političkih nauka, Klingendal Instituta, diplomatskih akademija iz Beča, Ankare, Sofije i Zagreba, polaznici Ljetnje škole imali su priliku da razgovaraju sa ambasadorima Norveške, SAD-a, Kine, Rusije, Francuske, Slovenije, istaknutim predstavnicima Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije, ali i sa profesorima, naučnicima, novinarima, analitičarima i ekspertima koji su se potrudili da približe neke od tema od značaja za savremenu diplomatiju svojim mlađim kolegama”, ističu iz MVP.
Na zatvaranju 14. Ljetnje škole za mlade diplomate govorio je i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu.
“Kreirali smo multilateralni sistem sa razlogom, kako bismo imali stvarni dijalog, angažovanje, kompromise i rezultate – za sve nas. Ako radimo zajedno, ne možemo da izgubimo, već samo da budemo na dobitku”, rekao je on.
Partner u organizaciji Ljetnje škole za mlade diplomate “Gavro Vuković” još od osnivanja je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, a ove godine Školu je podržalo i NATO Odjeljenje za javnu diplomatiju.