Završena blokada, okupljanja i naredna tri dana

Inicijativni odbor slobodnih građana Crne Gore čije pristalice su i danas blokirale magistalni put Nikšić – Podgorica kod Bogetića, kao i saobraćajnice širom CG, oglasio se saopštenjem u kom se ističe da su se na taj potez odlučili ,,u znak protesta zbog podmukle i perfidne igre nove Vlade Crne Gore da kroz izmjene odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva omogući da 62.000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije, dobije brzo crnogorsko državljanstvo”. U saopštenju se dalje ističe da je namjera nove Vlade da takvi državljani automatski budu upisani u birački spisak kako bi oni, a ne mi, odlučivali o sudbini Crne Gore.

“Namjera je dalja vlasti, da novopridošli državljani sjutra odluče o nekom novom referendumu o nezavisnosti i tako zacementiraju Crnu Goru kao dio ,,srpskog sveta” ili još gore, ponovo pripoje Srbiji. Vlada je juče povukla spornu odluku, ali samo sa dnevnog reda i prebacila zakonodavnoj komisiji, ponovo varajući građane da će o istoj odlučivati Skupština, koja nikad ne odlučuje oodlukama, već isključivo o Zakonima. Uz to premijer Krivokapić je javno saopštio da će Odluka biti usvojena, na dobrobit građana, ne precizirajući kojih, jer nama ta dobrobit ne treba. Uz to nam je mzaprijetio da ćemo platiti suze njegove kćerke i da ćemo brzo vidjeti kako zakon i red gfunkcionišu. Mi smo, zato, odlučili da naredna tri dana blokiramo magistralu od 12 do 16 sati, omogućavajući prolazak jednom kolovoznom trakom vozilima hitne pomoći, roditeljima sa djecom, bolesnim osobama”, navodi se u saopštenju.
Inicijativni odbor slobodnih građana Crne Gore je uputio Vladi i premijeru Krivokapiću zahtjeve na koje traže odgovore u naredna tri dana, i to:
1. Da se sporna Odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom u potpunosti odbaci ili da se ista donese uz učešće poslanika suverenističkog bloka u Skupštini Crne Gore o posebno, uz učešće predstavnika svih manjinskih naroda mkoji žive u CG. Ukoliko oni budu zadovoljni postignutim rešenjima, isti će biti prihvatljivi za nas.
2. Da se hitno procesuira vozač službenog vozila PG CG 301 koji je juče, pokupivši dvojicu naših prijatelja na haubu, pokušao da ih ubije. Da se saopšti ko je bio u vozilu zatamnjenih tablica, tačnije koju štićenu ličnost i po kom osnovu je vozač prevozio.
3. Da se premijer Zdravko Krivokapić javno izvini građanima kojima je juče prijetio.
“Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune u naredna tri dana, do 12. aprila, naš ,opravdani građanski protest ćemo radikalizovati. Pozivamo sve naše prijatelje u ostalim gradovima Crne Gore da prihvate ove naše zahtjeve i urade isto u svojim gradovima. Pozivamo članove svih suverenističkih partija, da izađu iz svojih kabineta i sa sastanaka, i da se pridruže svom narodu na ulici. Ovo je građanska borba za državu Crnu Goru i od nje nikada nećemo odustati. Upućujemo duboko izvinjenje svima koji čekaju u kolonama i molimo za razumjevanje, jer ovo je jedini način na koji smo mogli miskazati građanski protest z ovako teške i opasne odluke po državu crnu Goru”, zaključuje se u saopštenju.
Izvor: RTVNK