Društvo mladih ekologa Nikšić je u okviru projekta „Eko park Blace – čistije, ljepše, korisnije“, koji je finansijski podržan na konkursu Pivare „Trebjesa“ DOO, ponovo pokrenulo inicijativu za stavljanje pod zaštitu lokaliteta Blace i Studenačkih glavica.

Podsjećanja radi u periodu prije probijanja zaobilaznog puta Brlja-Duklo u SO Nikšić se govorilo o istoj inicijativi, međutim posle izgradnje zaobilaznice odustalo se jer se zaobilaznica nalazila u granicama planiranog zaštićenog područja.
Inicijativa Društva mladih ekologa se odnosi na nešto manji prostor od prvobitnog plana SO Nikšić ali bez gubljenja prirodnih vrijednosti i atraktivnosti ovog terena.

“Uzvišenje Studenačke glavice se nalazi u centralnom dijelu Nikšićkog polja i zauzimaju površinu od 270 ha. Izdvaja se lokalitet Blace, kao tipično malo kraško polje sa izvorima i ponorima. Studenačke glavice karakteriše veliko bogastvo raznovrsne flore i faune uz prisustvo endemičnih vrsta. Ovaj lokalitet nije dovoljno istražen i izučen i potrebno je i u tom smjeru uraditi aktivnosti”, navodi se u saopštenju, prenosi Portal Kodex.

Zbog specifičnih prirodnih karakteristika Blaca i Studenačkih glavica Društvo mladih ekologa predlaže da se ovaj lokalitet stavi pod zaštitu u kategoriji „Predio izuzetnih odlika“.

(Po Zakonu o zaštiti prirode u članu 43 stoji da je „Predio izuzetnih odlika je lokalitet kopna ili mora, odnosno kopna i mora, gdje je međusobno dejstvo ljudi i prirode tokom vremena oblikovalo prepoznatljive osobine lokaliteta sa značajnim estetskim, ekološkim i kulturnim vrijednostima, praćeno visokom biološkom raznovrsnošću. U predjelu izuzetnih odlika zabranjeno je vršiti radnje i aktivnosti i obavljati djelatnosti koje narušavaju obilježja zbog kojih je proglašen“.)

“Na osnovu pokrenute inicijative od danas smo počeli sa prikupljanjem potpisa građana i planirano je da početkom februara održimo sastanak sa lokalnom upravom na kojem bi prezetovali našu inicijativu i predali potpise”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima svi zainteresovani građani mogu potpisati peticiju svakog radnog dana u kancelariju koja se nalazi na Bulevaru Vuka Mićunovića.

“Koliko je atraktivan i specifičana ova lokacija najbolje govori činjenica o sve većoj posjeti „Eko parku Blace“ koji je napravilo Društvo mladih ekologa uz finansijsku podršku Pivare u ranijoj fazi trajanja ovog projekta. Uspjeli smo da od zapuštene lokacije gdje gotovo niko godinama nije dolazio, prvenstveno uz sređivanje terena i postavljanje osmišljenog mobilijara, privučemo veliki broj ljubitelja prirode ne samo iz Nikšića nego i šire”, navodi se u saopštenju.