Bivši reprezentativac Jugoslavije, sa kojom je osvojio titulu prvaka svijeta u Indijanapolisu 2002, i bivši košarkaš Beopetrola, Budućnosti, Partizana i Finiksa Žarko Čabarkapa izabran je za novog sportskog direktora ABA lige na skupštini koja je juče održana u Zagrebu.

Čabarkapa će na toj funkciji zamijeniti Hrvata Josipa Bilića, dok je  za novog direktora takmičenja izabran  Krešimir Novosel, koji je na tom mjestu naslijedio Slovenca Radovana Lorbeka.

Skupština je dala podršku novoimenovanim direktorima ABA lige, koji su izabrani jednoglasno, a usvojen je novi logo takmičenja i organizaciona šema.

ABA liga je, uz sportski dio, zvanično preuzela u potpunosti i komercijalni dio vođenja takmičenja.

“Očekujemo da novi menadžment ligu organizuje na profesionalni način i da ABA liga bude uz bok najbolje organizovanim i praćenim ligama u Evropi. Drago nam je da ligu, od sada, vode bivši košarkaši i ljudi koji su se dokazali kao vrhunski sportski radnici”, izjavio je Dragan Bokan, predsjednik ABA lige i prvi čovjek Podgoričana

Nova sezona u ABA ligi zvanično počinje 1. oktobra, a po prvi put u istoriji takmičiće se i nikšićka Sutjeska, koja u prvom kolu gostuje slovenačkom Tajfunu, a zatim dočekuje Cedevitu.

Na Skupštini ABA lige potvrđen je ugovor o prodaji TV prava preduzeću “MYD”.

Vrijednost petogodišnjeg ugovora je 6,3 miliona eura, a prenosi se, poslije godinu dana, na “Sport klubu” vraćaju na “Arenu sport”.

Z.N.