Slonovi su izuzetno inteligentne životinje i postoji teorija da nikad ne zaboravljaju. Mogu da razviju različite osobine ličnosti, pa tako jedan može biti samotnjak, a drugi jako društven. Neka istraživanja pokazuju da slonovi i ljudi imaju 28 zajedničkih osobina. Mi vam u nastavku ostavljamo još neke zanimljivosti o ovoj divnoj vrsti životinja koje sigurno niste znali.

1.Slonovi su najveće životinje koje žive na našoj planeti. Najveći slon, pronađen u Angoli, bio je mužjak i imao je oko 11 000 kilograma.

2. U svijetu danas postoje tri vrste slonova: afrički slon, afrički šumski slon i azijski slon, takođe poznat kao indijski slon. Sve ostale vrste su nestale, odnosno izumrle.

3. Obično odmah po rođenju tijelo slona ima 120 kilograma. Uglavnom žive od 50 do 70 godina, ali najstariji slon je živio 82 godine. Odrasli i zdravi slonovi nemaju prirodnih predatora, ali lavovi mogu napasti mlade ili slabe slonove.

4. Slonova surla je dovoljno osjetljiva da može ubrati samo jednu travku, ali i dovoljno jaka da može pokidati grane sa drveća. Surla se takođe koristi za pijenje vode. U nju mogu usisati do 14 litara vode, koja se posle prebaci u usta. Pored toga, surlu koriste i za kupanje ili prskanje blata po sebi koje služi kao odlična zaštita od sunčevih zraka.

5. Sa masom tek nešto većom od pet kilograma, mozak slona je veći od bilo koje druge kopnene životinje. Smatra se da slonovi imaju širok izbor ponašanja koji su povezani sa inteligencijom, uključujući i ponašanja koje imaju veze sa tugom, stvaranjem muzike, umjetnošću, igrom, samosviješću.

6. Slonovi žive u krdima. Društveni životi mužjaka i ženki su veoma različiti. Ženke cijeli život provode u zatvorenim krdima koja su sastavljena od majki, ćerki, sestara i tetki. Te grupe uglavnom predvodi najstarija ženka. Odrasli mužjaci uglavnom vode usamljen život.

7. Trudnoća kod slonica traje 22 mjeseca, odnosno gotovo dvije godine.

8. Kljove slona su gornji sekutići. Kljove neprestano rastu, kod odraslih mužjaka porastu čak do 18 cm godišnje. Koriste ih za kopanje zemlje u potrazi za vodom, soli i korjenjem, zatim da gule koru sa stabala, kao i da premještaju stabla i granje kada čiste put ispred sebe. Odraslom slonu je potrebno oko 210 litara vode dnevno.

9. Slonovi plivaju poprilično dobro, ali ne mogu da kaskaju, skaču ili galopiraju. U stvari, oni imaju samo dva načina kretanja: šetnja ili brzo hodanje, koje je slično trčanju.

10. Najstariji poznati slon živio je u sidnejskom zoo-vrtu. Ta slonica se porodila tek u 55-oj godini a uginula je tek u svojoj 70-oj godini.

11. Afričkih slonova trenutno ima u 37 afričkih država. Razlikuju se od azijskih slonova na nekoliko načina. Najlakše ih je razlikovati po velikim ušima po kojima su poznati. Još jedna od razlika je i to što su afrički slonovi veći od azijskih i imaju konkavna leđa. Kod azijskih slonova, samo mužjaci imaju kljove, a kod afričkih kljove imaju i mužjaci i ženke, te su obično manje dlakavi od svojih azijskih rođaka.

12. Slonovi su biljojedi i provode čak do 16 sati dnevno jedući biljke. Njihova ishrana je vrlo promjenljiva, i sezonski i regionalno. Slonovi se prvenstveno hrane lišćem, korom i plodovima drveća i grmlja, ali takođe jedu i dosta vrsta trave i raznog bilja.

13. Slonovi mogu da plivaju, a surlu koriste kao disaljku u dubokoj vodi.

14. Surla slona može da bude duga i do dva metra i da teži 14 kilograma. Iako nema kosti, slonova surla se sastoji od ogromnog broja mišića naučnici vjeruju da ih ima preko 100 000.

15. Slonovi predu poput mačaka, što im je jedno od sredstava komunikacije. Za komunikaciju, slonovi koriste 470 stabilnih signala. Slonovi komuniciraju unutar stada, ali i s kilometrima udaljenim drugim stadima, i to lupanjem nogama kao i zvukovima, koji su preniski, da bi ih čulo ljudsko uho. Oni imaju svoj jezik, ali i dijalekte unutar njega.

16. Slonovi su vrlo osjetljive i brižne životinje. Žale za izgubljenim članovima, a kada je mladunac u nekoj boli, cijela porodica brine da mu bude bolje.

17. Slonovi u prosjeku spavaju samo dva – tri sata dnevno.

18. Slon ima čulo mirisa koji je pet puta razvijenije od ljudskog, a dva puta od psećeg. Slonovi mogu izraziti emocije, uključujući radost, tugu, saosjećanje.

19.Jedno uho slona teži prosječno oko 85 kilograma. Ovaj dio njihovog tijela je izvrstan termostat. Kada temperatura vazduha dostigne 40 stepeni, a životinja je vruća, on aktivno ljulja uši. Na kiši i jakom vjetru, slon, radi kotnra, čvrsto pritisne uši na svoju glavu.

20. Srce slona teško je oko dvadesetak kilograma i lupa brzinom od 30 otkucaja u minuti. Dok promjena zuba kod slonova se događa šest – sedam puta u toku slonovskog života.