Grad Petra

 

 

Praistorijski jordanski grad Petra je stotinama godina bio “izgubljen” za zapadni svijet.

Smeštena usred neravnih pustinjskih kanjona i planina u današnjem jugozapadnom uglu Hašemitske kraljevine Jordan, Petra je nekada, između 400. p.n.e. i 106. godine nove ere, bila uspješan trgovački centar i prestonica Nabatejskog carstva.

Grad je vjekovima bio napušten i gotovo je propao. Tek se početkom 1800-ih jedan evropski putnik maskiran beduinsku nošnju infiltrirao na misteriozni lokalitet.

Arheološki lokalitet Petra se od 1985. godine nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine, a 2007. godine proglašen je za jedno od sedam svetskih čuda novog svijeta.

Nabatejci su, prije nego što su pokoreni od strane Rimskog carstva, kontrolisali ogroman dio Bliskog istoka od današnjeg Izraela i Jordana do sjevernog Arabijskog poluostrva. Ostaci njihovih inovativnih mreža sistema za skladištenje, transport i navodnjavanje nalaze se do danas širom ovog područja.

Naučnici znaju da su Nabatejci bili u Petri najmanje 312. godine prije nove ere, kaže arheolog Zeidun Al-Muhejsen sa jordanskog univerziteta Jarmuk.

Al-Muhejsen, koji iskopava u Petri od 1979. godine i specijalizovao se za nabatejski period, kaže da niko još nije pronašao nijedan arheološki dokaz koji datira iz četvrtog veka prije nove ere. Najraniji nalazi do sada datiraju samo iz drugog i prvog vijeka p. n. e..

Ali još tragova ostaje ispod površine. “Otkrili smo samo 15 odsto grada”, kaže on. “Ogromna većina — 85 odsto — je još uvijek netaknuta pod zemljom.”

Brojni svici na grčkom i oni koji datiraju iz vizantijskog perioda otkriveni su u iskopanoj crkvi u blizini Hrama krilatih lavova u Petri u decembru 1993. godine.

Istraživači iz Američkog centra za orijentalna istraživanja u Amanu, glavnom gradu, sada analiziraju svitke i nadaju se da će osvijetliti život u Petri tokom ovog perioda.

Kada je Rimsko carstvo formalno preuzelo Petru 106. godine, njen značaj u međunarodnoj trgovini počeo je da opada. Propadanje grada se nastavilo, potpomognuto zemljotresima i porastom značaja pomorskih trgovačkih puteva. Značaj Petre gotovo potpuno je splasnuo oko 700. godine nove ere. Nakon pada Istočnog rimskog carstva grad je vjekovima bio napušten i skoro je propao.

 

Izvor: National Geographic