Poznato je i pod nazivom „plavo sibirsko oko“. S obzirom na svoju dubinu od 1642 m i veliku površinu (31.500 km²) u jezeru se nalazi preko 23000 km³ čiste slatke vode, što iznosi preko 20 odsto svjetskih zaliha slatke vode.

U jezeru se nalazi 27 ostrva od kojih je najveće Olhon (742 km²). Pretpostavlja se da je starost Bajkalskog jezera između 25 i 35 miliona godina. U jezero se uliva oko 336 rijeka koje mu zajedno daju 47,16 km³ vode godišnje.

Voda Bajkalskog jezera se koristi za piće. Zimi se ledi do dubine od jedan metra i ostaje zaleđena od januara do maja. Tokom zime, kada je cijela površina jezera prekrivena debelom ledenom korom, režu se kocke leda i raznose na prodaju po okolnim naseljima.

U jezeru i oko njega nalazi se više od 1.700 vrsta biljaka i životinja, od kojih se dvije trećine ne mogu naći nigde drugdje u svijetu kao što je bajkalska foka. To je jedina vrsta slatkovodne foke na svijetu.

Godine 1996, jezero je stavljeno na listu svjetske baštine. Ono je isto tako dom Burjatskih plemena, koja nastanjuju istočne obale, gajeći koze, kamile, goveda i ovce.

Izvor: wikipedia