Zemlja je sastavljena od niza ploča koje se kreću oblikujuću njenu površinu. Te kretnje su najčešće prespore da bismo mogli da ih uočimo ali ponekad se dešava da uživo prisustvujemo procesu važnih tektonskih promjena. U jednoj od najpopularnijih svjetskih destinacija, priobalju Kalifornije, formirao se najveći svjetski kontinentalni rased San Andreas, živi primjer razdvajanja dvije velike Zemljine ploče. Zapadno od raseda nalazi se Pacifička ploča a istočno Severnoamerička i one se odvajaju jedna od druge brzinom od 1 do 5 cm godišnje.

 

Rasjed se pruža kalifornijskim priobaljem na dužini od preko 1200 km i dijeli se na 4 glavna segmenta i nekolicinu manjih. Jedan kraj raseda uočava se kod rta Mendosino u sjevernoj Kaliforniji dok drugi doseže čak do Kalifornijskog zaliva. I dok u nekim djelovima raseda lako možemo uočiti rasednu liniju, odsječna i potisnuta brda ili doline i riječne tokove na suprotnim stranama raseda u pojedinim djelovima voda je probila kroz rased formirajuči zalive ili jezera a nerijetko su na njemu izgrađena čitava ljudska naselja.

 

Duž nekih djelova rasjeda usljed stalnog istezanja tla neprestano se osjećaju blagi potresi. Međutim, u glavnim djelovima rasjeda ploče ostaju pripijene jedna uz drugu godinama izazivajući tako povećanje pritiska koje dovodi do snažnih zemljotresa u trenutku kada on postane prevelik. Najčešće se oni javljaju samo u pojedinim djelovima rasjeda. Kroz istoriju se pamte zemljotresi iz 1857. koji je u Južnoj Kaliforniji prouzrokovao otvaranje pukotine duge 350 km kao i onaj iz 1906. poznat kao poslednji „veliki zemljotres“ koje je praktično razorio San Francisko. Naučnici su sigurni da se ogromna energija akumulira u južnom dijelu rasjeda i da će se ona uskoro osloboditi u vidi najjačeg zemljetresa do sada. „Veliki zemljotres“ kako ga oni nazivaju dogodiće se najkasnije 2032. godine a mjestima koja su napravljena uz sami rasjed ili na njemu ne piše se dobro. Vrijeme će pokazati koliko su ova naučna predviđanja tačna.

 

Rasjed San Andreas jedinstvena je lokacija koja nam pruža uvid u funkcionisanje tektonike ploča naše planete. Ujedno predstavlja sjajnu dopunu već preozbiljnoj turističkoj ponudi Kalifornije budući da putnici iz čitavog sveta dolaze da bi obišli i slikali najveći kontinentalni rasjed na svijetu. Ipak, ako još uvijek niste posjetili ove krajeve možda je za svaki slučaj bolje da to učinite prije 2032. godine.

 

Izvor: zanimljivageografija.rs