Vlasnici imanja koja se graniče sa rudokopom Zagrad nikšićkih Boksita, u vlasništvu kompanije Uniprom, okupili su se ispred rampe tog površinskog kopa i zatražili hitne pregovore o nastavku eksploatacije rude ispod njihovih šumskih posjeda.

 

Riječ o četiri porodice Čvorović i Dendić iz župskog sela Zagrad, čiji su predstavnici jutros u sedam sati dozvolili odvoz rude za samo nekoliko kamiona, što je oko 90 hiljada tona koliko je, kako tvrde, dozvoljeni dnevni limit uz neophodnu sanaciju otkopa shodno državnom elaboratu.

Jedan od vlasnika, Milika Dendić, kazao je ispred rampe rudokopa da je Uniprom prvo prekinuo put do njihovih posjeda iznad rudokopa, a potom napravio etažu visoku do 30 metara potkopa zbog čega će, nakon prvih kiša, neminovno uslijediti obrušavanje.

Dendić je rekao da vlasnik odvozi i više od propisanih 90 tona rude dnevno na šta nema pravo i da će po završenom poslu napustiti rudokop, a vlasnicima imanja ostaviti da se bore sa urušavanjem zemlje.

„Tražimo put do obje naše šume i podzidu. Pravno nijesmo zaštićeni i znamo da je iza njih i država i policija, ali nas to neće spriječiti da se izborimo za svoja prava uz poštovanje zakona. Nadamo se da će vlasnik prihvatiti naš poziv na pregovore, a u suprotnom ćemo odlučiti kako dalje“, naveo je Dendić.

On je podsjetio da im je Uniprom prije tri mjeseca ponudio cijenu za otkup posjeda pet eura po kvadratu, na šta nijesu pristali, već su predložili plaćanje po deset eura, ali se na tome završilo.

„Nikada nas više nijesu pozvali na razgovor o tom prijedlogu. Mislimo da je to bila samo poslovna taktika, da bi dobili na vremenu i otkopali etažu ispod naše šume što su i uradili, zbog čega će uslijediti obrušavanje zemlje“, rekao je Dendić.

Prema njegovim riječima, nijedan dogovor nije ispoštovan, zbog čega im je jedino preostalo da stopiraju odvoz onih količina rude koje su veće od predviđenih.

Dendić je kazao da su se bezuspješno zbog nastalih problema obraćali na više adresa, od Inspekcije rada do Ministarstva ekonomije.

I jedan od vlasnika zemljišta, Ratko Čvorović, rekao je da im je ponuđen iznos novca za koji je Uniprom unapijed znao da neće biti prihvaćen.

,,Ponudili su nam po pet eura po kvadratu, mi njima predložili po deset, iako realno vrijedi mnogo više, jer ispod toga leži bogatstvo od 30 do 40 miliona. Ne interesuje ih uopšte otkup, već im je cilj da ekspolatišu rudu blizu naše šume, što je oko deset do 15 miliona i po završenom poslu ostave taj otkop, ne mareći za nastala obrušavanja zemlje sa naših posjeda“, rekao je Čvorović.

On je zatražio da im Uniprom sanira etažu na rudokopu i napravi potrebnu kosinu shodno, kako je kazao, propisima rudarstva, pod uglom od 60 stepeni, odnosno 45 u dijelu gdje je krečnjak.

„Po važećem državnom elaboratu o sanaciji etaže dozvoljen je dnevni odvoz od 90 tona rude i sanacija etaže. Umjesto da saniraju, oni su zasjekli i dvije postojeće etaže da bi što prije došli do rude koja se nalazi ispod naše šume. Ne tražimo da prodajemo posjede, jer su tu šumu koristili i od nje živjeli i naši preci, ali ako državi treba i riječ je o opštedržavnom dobru red je da se pregovara sa vlasnicima i obavi kupoprodaja“, ocijenio je Čvorović.

On je kazao da su vlasnici spremni da odbrane svoju imovinu kako bi se u potpunosti ispoštovao zakon.

Predstavnik kompanije Uniprom, inženjer Radoš Lacman, nije želio jutros da komentariše nastalu situaciju, uz obrazloženje da je došao ispred rudokopa da bi čuo zahtjeve i prijedloge okupljenih vlasnika posjeda.

M.P.