Evropsko istraživanje ESPAD pokazalo je da je čak 30 odsto adolescenata uzrasta od 16 godina u Crnoj Gori u jednoj prilici ispilo pet ili više pića, odnosno više od 10ml čistog alkohola, prenose Vijesti.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da je zabrinjavajuće to što adolescenti sve češće posežu za alkoholom.

Na konsultacijama povodom problema štetne upotrebe alkohola, sa osvrtom na populaciju mladih, predstavnici nevladine organizacije CAZAS predstavili su rezultate svoje ankete prema kojoj su maloljetnici u svih 20 maloprodajnih objekata u Podgorici i Baru uspjeli da kupe alkohol, uprkos činjenici da je to zabranjeno nacionalnim propisima.

Brajovićeva je kazala da je potrošnja alkohola po glavi stanovnika u Crnoj Gori smanjena u posljednjih šest godina i iznosi 7,6 litara čistog alkohola, što je ispod evropskog prosjeka.

Međutim, apstinenti čine 35 odsto populacije, pa je prosječna potrošnja alkohola kod osoba koje piju iznad prosjeka 11,7 litara čistog alkohola.

Na sastanku su predstavljeni i rezultati monitoringa sadržaja emitovanih na četiri TV stanice. Zabilježeno je da je samo u jednom danu emitovano čak 109 reklama u kojima se promoviše alkohol.

Brajović je kazala da je to ambijent koji treba mijenjati ako je cilj stvaranje uslova za zdrav izbor.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović podsjetio je da 40 odsto bolesti i prijevremene smrti uzrokuje pušenje, štetna upotreba alkohola i saobraćajne nesreće.

Rekao je da je plan Vlade da za 10 odsto smanji štetnu upotrebu alkohola u Crnoj Gori do 2025. godine. On je izrazio zabrinutost zbog obrasca ponašanja mladih, jer je, prema rezultatima ESPAD, 40 odsto ispitanika od 16 godina izjavilo da je konzumiralo alkohol u mjesecu koji je prethodio istraživanju i da trećina teži tome da se opija.