Za vikend stiže do 30 hiljada vakcina AstraZeneka, revakcinacija u Podgorici od ponedjeljka

U Ministarstvu zdravlja zadovoljni su dinamikom sprovođenja vakcinacije protiv korona virusa u Crnoj Gori. Za vikend stiže prvi kontingent od 25.000 do 30.000 doza vakcina AstraZeneka nakon čega će povećati i broj punktova za vakcinaciju, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Borko Bajić. Od ponedjeljka, počinje i revakcinacija građana u Glavnom gradu, kazala je za Gradski radio odgovorna sestra za imunizaciju u podgoričkom Domu zdravlja Aida Piranić.

Do sada je u Podgoričkom Domu zdravlja vakcinisano ukupno 5.300 građana, a revakcinacija je završena kod 281 zdravstvenog radnika. Vakcinacija prioritetnih grupa obavlja se po planu, a trenutno se vakcinišu građani stariji od 70 godina i ranjive grupe, kaže odgovorna sestra za imunizaciju u podgoričkom Domu zdravlja Aida Piranić.
“Ranjive grupe su pacijenti sa težim oboljenjima, osobe kojima su transplantirani organi i koštana srž; osobe sa određenim vrstama malignih neoplazmi; osobe sa teškim respiratornim stanjima uključujući cističnu fibrozu, tešku hroničnu astmu i teške hronične opstruktivne bolesti; osobe sa rijetkim bolestima, osobe sa Daunovim sindromom…”, kaže Piranić.
Odzivom građana za vakcinaciju su, kaže, zadovoljni.
“Najbolji put je da se građani prijave na broj 1717 i da ostave svoje podatke, sačekaju poziv i biće pozvani na vakcinaciju”, kaže Piranić.
Prema podacima dostupnim na sajtu covidodgovor.me u Crnoj Gori do sada se za vakcinaciju prijavilo ukupno 68.559 osoba, vakcinisano je 13.410 građana, a revakcinisano 1.329 osoba.
Izvor: CDM