vakcine

S obzirom na to da ispitivanja koja su radjena nijesu obuhvatala dječiju populaciju, vakcine do sada nijesu preporučene djeci mladjoj od 16 godina. Medjutim, sada su istraživanja upravo usmjerena na proučavanje vakcine kod djece uzrasta od šest mjeseci do manje od 12 godina. Ova ispitivanja kompanija Moderna je započela polovinom marta, dok je Fajzer-Biontek objavila da prvi rezultati ispitivanja na 2.260 adolescenata uzrasta od 12 do 15 godina u SAD ukazuju da je vakcina sigurna i efektivna, bez neobičnih nuspojava, a od 25. marta su započeli i testiranje vakcine na djeci u dobi od šest mjeseci do 11 godina navode iz Instituta.

Iz IJZ ističu i da je, osim toga, i kompanija Astra-Zeneka prije izvjesnog vremena najavila ispitivanja svoje vakcine na djeci iz Velike Britanije u dobi od šest do 17 godina.
“Rizik od težeg kliničkog oblika bolesti ili čak smrti povezane sa Kovidom-19 kod djece je mali, ali posmatrano iz ugla njihove uloge kao prenosioca bolesti, kao i sticanja kolektivnog imuniteta, vakcinacija djece je izuzetno značajna. Iz tog razloga nas raduju rezultati za sigurnu i bezbjednu primjenu vakcine kod djece uzrasta od 12 do 15 godina i vjerovatno brzog odobrenja za hitnu u potrebu od od govarajućih regulatornih agencija za ljekove i medicinska sredstva, čime bi se vakcine stavile u upotrebu i za mladju populaciju”, poručuju iz Instituta.
Iz Instituta navode da trenutno nemaju podatke o eventualnom broju težih slučajeva od zaraze virusom korona kod djece.
“Na prijavama zaraznih bolesti, koje su sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori dužne da dostavljaju Institutu prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, nisu uključeni podaci o težini kliničke slike ili zdravstvenom stanju pacijenata, tako da takvi podaci mogu eventualno da se dobiju naknadnim istraživanjima kroz studije koje bi se sprovodile ili za početak na osnovu iskustva ljekara direktno uključenih u liječenje naših najmlađih pacijenata”, ističu iz Instituta.
Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Nebojša Kavarić ističe da je vakcinacija protiv kovida odobrena za adolescente 16+ o čemu postoji precizno uputstvo za svaki tip vakcine.
“S obzirom na mogućnost pojave teže kliničke slike od kovida i kod tinejdžera ovog uzrasta, vakcina se daje sa istim ciljem kao i kod odraslih da zaštiti od infekcije i da smanji mogućnost pojave težeg oblika oboljenja”, kazao je Kavarić.
Navodi da nema relevantnih podataka o nuspojavama koje se često ističu kao kontraargument.
“Mnoge kompanije koje već proizvode vakcine protiv kovida počinju klinička ispitivanja i kod djece mlađe od 16 godina, razlog je ne mali broj đece sa ozbiljnijom kliničkom slikom širom svijeta. Ta klinička ispitivanja imaju svoje posebne uslove i kriterijume kad su đeca u pitanju i to se i odnosi na sve ljekove i medicinska sredstva za pedijatrijsku upotrebu. Podržavam kovid vakcinaciju đece i razvoj pedijatrijske kovid vakcine jer će đeca imati i direktne i indirektne koristi od ovakve zaštite. Spriječiće se pojava bolesti, pojava kardioloških i drugih komplikacija, prenošenje virusa i na kraju, ne manje važno, povratak đece u socijalno okruženje i normalizaciju mentalnog razvoja i zdravlja”, smatra Kavarić.
Roditelji i dalje skeptični
Kada je riječ o vakcinaciji, A.L., majka troje djece, od čega su dvoje tinejdžeri, ističe da nije zainteresovana za vakcinaciju, ali da će djeca primiti vakcinu ukoliko država odredi da to bude obaveza.
“Zaključak sam donijela na osnovu dosadašnjih informacija iz medija i sa društvenih mreža. Čula sam da nakon vakcine ljudi imaju odredjene nuspojave, i to je ono što me plaši. Za sada ne poznajem nikog ko je primio tu vakcinu, tako da sam još uvijek skeptična istakla je”, A.L.

Izvor: CDM