Dok se u okruženju ulažu znatna sredstva u osnježavanje i zimska sezona je u jeku, u Crnoj Gori skijanja nema. Inicijativa za osnježivanje postoji od 2020. godine, ali tapkamo u mjestu, kazao je Saša Jeknić, bivši direktor Skijališta Kolašin 1600.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović naglašava hitnu potrebu da se izgradi infrastruktura za vještačko osnježavanje u ski centrima. To je, kaže, ključna infrastruktura koja bi produžila skijašku sezonu na minimum 100 dana, čineći je ekonomski isplativom. On apeluje na Vladu da hitno riješi ovaj problem.

Dok u hotelima ima gostiju, u privatnom smještaju, kaže Jeknić, masovno se otkazuju rezervacije. Ističe da zimskog turizma nema kada se gleda u nebo i sluša vremenska prognoza za narednih nedjelju dana.

Nedostatak snijega na sjeveru Crne Gore ozbiljno je narušio perspektivu ove zimske sezone, posebno u ski centrima, gdje je visoka sezona obično sinonim za školske raspuste, koji su završeni.

“Veliki broj rezervacija je otkazivan budući da su mnogi gosti posjetili ovo područje upravo zbog skijanja. Kada primijete nedovoljnu pokrivenost snijegom, pojedini se odlučuju za produženje boravka, dok većina odustaje”, naglašava Jeknić.

On ističe važnost potrebe za transparentnim procesima, gdje bi se cijela turistička privreda, od mještana do krajnjih korisnika, morala ujediniti kako bi pronašla rješenje koje bi bilo obostrano korisno. Podvlači da bez snijega nema zimskih sportova, što direktno utiče na lokalnu ekonomiju. Posebno naglašava gubitak radnih mjesta tokom zimskih mjeseci, ističući da skijanje ima domino efekat na cjelokupnu ekonomiju ne samo jednog zimskog centra, već i šire. Predlaže organizaciju manifestacija i zabavnih sadržaja kako bi se nadomjestio nedostatak skijanja te apeluje na saradnju svih relevantnih aktera, od hotela i gradske uprave do samog ski centra, kako bi se očuvala održivost zimskog turizma.

“Izgradnja infrastrukture za vještačko osnježavanje podrazumijeva obezbjeđenje dovoljne količine vode za sistem osnježavanja, izgradnju vodovodne infrastrukture od akumulacije do ski centra, izgradnju vještačkih jezera na ski centrima i konačno izgradnju samog sistema koji proizvodi vještački snijeg u vidu topova i žirafa koji proizvode isti. Dakle, radi se o izuzetno složenom i zahtjevnom projektu koji u konačnom treba da obuhvati sve ove faze kako u konačnom ne bismo imali problema sa snijegom tokom zimskih turističkih sezona”, istakao je Jovović.

Ovaj problem, po njegovim riječima, treba urgentno da riješi Vlada kao nosilac ovih razvojnih projekata.

“Očigledno je da se u posljednjih nekoliko godina nije radilo ništa po ovom pitanju. Činjenica je da se radi o složenom projektu vrijednosti 25 – 30 miliona eura, koji je nužan za nesmetani rad ski centara i tim pitanjem treba urgentno i odlučno da se pozabavi Vlada. To će da donese samo dobit našoj drzavi, posebno sjevernom regionu, te hotelijerima i ugostiteljima sa sjevera. Ski centri se i grade sa vizijom da Crna Gora bude cjelogodišnja turistička destinacija sa uvezivanjem sjeverne i južne regije”, kazao je Jovović.

On je dodao da je, u suprotnom, neozbiljno pričati o zimskom turizmu u Crnoj Gori. S druge strane, kako ističe, opšte poznata je činjenica koliko se gradi konkretno u Kolašinu, što država očigledno ne prati na valjan način.

Izvor: Pobjeda