novac
Uskoro kreće nova školska godina, i sem đaka, to izaziva glavobolje i roditeljima. Kako pristojno opremiti đaka, gdje uštedjeti… Vrijedi naglasiti da se sa početkom školske godine poklapa početak spremanja zimnice, što glavobolje otežava.
Milija, dugogodišnji prosvetni radnik, računa da je nekih 200 evra minimum.
„Sam pribor košta oko 50 eura. Komplet garderobe je tu između 40 i 60, a novi ruksak oko 50. S obzirom da se ne kupuje samo jedan komplet garderobe, i da postoje tu dodatni troškovi u priboru i opremi – minimum je nekih 250 do 300 evra. Srećom, udžbenike obezbjeđuje država.” kaže on.
Kod srednjoškolaca je stanje malo drugačije. Darko, otac ovogodišnjeg prvaka u srednjoj škoki, kaže da je teško ali lakše nego za osnovnu.
„Pa, stvar je u tome što, kroz neka lakša zanimanja, može da zarađuje sebi džeparac. Potrebno je manje pribora, a odjeću manje prerasta nego iz ranijih godina .” kaže on i dodaje:
„Sve u svemu, treba nekih 200 evra, samo što se to može postepeno da se obezbijedi.”
U nikšićkim knjižarama, prosječna cijena sveske je A5 je 0.50, a A4 oko 0.70 eura po komadu. Grafitne olovke i oštraljke su po 15 centi, a hemijske od 20 do 70 centi.