Za napredak gusala nema brige u Nikšiću

Iako je rijetkost danas vidjeti mlade ljude koji vole epsku poeziju i žele da nauče da guslaju, suprotno nam svjedoči Škola gusala ,,Sveti Đorđe” u Nikšiću koja postoji već tri godine i broji oko tridesetak mladih guslara koji od zaborava čuvaju našu tradiciju i običaje i uče svirati instrument koji prenosi narodna predanja kroz generacije.
Škola gusala „Sveti Đorđe“ okuplja ljubitelje tradicionalnog instrumenta i kulture u uzrastu uglavnom od sedam do 18 godina, a nerijetko dođe i neko stariji koji želi da vidi, čuje ili nauči da gusla.
Tehnikama guslanja i pjevanja uči ih mladi, ali već afirmisani guslar Maksim Vojvodić, poznat kao petostruki prvak na omladinskim festivalima, a dvostruki na seniorskim i aktuelni prvak Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.
Škola gusala funkcioniše u okviru Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva, u čijim prostorijama se časovi odvijaju.
Prethodna godina usled situacije izazvane pandemijom korona virusa stopirala je rad škole, ali kako kaže predavač, nadaju se da će ubrzo moći da se nastavi tamo gdje je stalo.
,,Škola je krenula neočekivanim tempom. Naime, tokom prvih pola godine prijavilo se preko 20 polaznika što je veoma velika cifra. Neki od njih su već savladali više od osnovnih segmenata, neki su savladali osnove, ali smo generalno svi zastali i stopirali u usavršavanju zbog toga što smo uskraćeni, prije svega za časove, a onda i za koncerte, festivale”, kazao je za naš protal predavač u školi, Maksim Vojvodić.
Kako kažu, očekuju da će u budućem periodu imati predstavnike i na državnim i regionalnim festivalima guslara.
,,Nadam se da ćemo u ovoj godini moći da iznjedrimo nove guslarske talente koji će na najljepši način predstavljati svoj grad, državu, školu gusala i instrument kojim se bave”, zaključio je Vojvodić.
U svom radu, polaznici škole bilježe jedan koncert, kao i niz individualnih nastupa.

K.J.