Mladi Nikšića

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 409,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 98,1 milion eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG), prenosi CDM.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih devet mjecesi iznosio 311,7 miliona eura i bio je 10,6 odsto veći nego u uporednom periodu.
“Takva kretanja rezultat su povećanja ulaganja u formi interkompanijskog duga i nekretnina, kao i značajno manjeg povlačenja SDI u poređenju sa prošlom godinom”, navodi se u Biltenu CBCG.
Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 22,4 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 75,7 miliona eura.
Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 223,8 miliona eura, što čini 54,6 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 106,7 miliona eura, a u preduzeća i banke 117 miliona eura.
Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 177,3 miliona eura ili 43,3 odsto ukupnog priliva. Priliv novčanih sredstava po osnovu povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosio je 8,7 miliona eura.