Roditelji

Roditelji su se juče žalili da za njihovu djecu na sjeveru nije organizovan prevoz u skladu sa novim smjenama i radom škola po novim modelima odvijanja nastave, a taj problem javiće se i na jugu, rekla je Pobjedi izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović.

Ona je i članica radne grupe Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta koja je izradila dva modela nastave za đake u doba epidemije da se ide u školu, što je većina odabrala, ili da prva tri razreda idu, a da se ostali smjenjuju sedmično dok jedni uče u školi, drugi kod kuće.
Radna grupa nastavlja da radi i prati kako će se odvijati časovi po novom modelu traju po pola sata, zbog epidemioloških mjera najviše treba da ih bude četiri, te su škole zbog toga organizovale više smjena.
Mihailović je roditelje upućivala da se obrate resornom ministarstvu, te očekuje da će se pojedinim pritužbama baviti i radna grupa. Kaže da su očekivali da se jave određeni problemi.
“Roditelji su se, takođe, žalili da je broj časova prilično mali. Ukazuju dasu djeca u školama do kasno. I ranije je u školama trajala nastava za manju djecu do pet šest sati, ali je trajala po 45 minuta. Sada je problem što su vrlo malo u školi, jer je to kompleksnija organizacija za porodicu. Škole su imale produžene boravke. Sada znam da Osnovna škola ,,Oktoih“ ima produženi boravak, ali mislim da većina nije organizovala tu vrstu podrške za roditelje”, navela je ona.
Mihailović podsjeća da je većina nastavnika i roditelja tražila da djeca u drugom polugodištu idu u školu, te navodi da u narednom periodu slijedi prilagođavanje novim modelima.
Podsjetila je da je juče počeo da ide u školu dio đaka koji od marta nijesu išli u đačke klupe.
“Vidjećemo kako će se sve odvijati. Pojedini đaci će jedne sedmice da idu u školu, pa da prate nastavu onlajn, onda ćemo da vidimo kako će to da izgleda. Treba da se vidi kako će nastavnici da organizuju tu djecu. Moraće da ih upućuju kako će da se bave zadacima”, rekla je ona.
Pojedini roditelji su, prema riječima Mihailović, takođe, bili zbunjeni da li će imati pravo na roditeljsko odsustvo, jer im djeca jednu sedmicu uče onlajn, a drugu u školi.
Izvršna direktorica Udruženja poručuje da svakako imaju pravo na plaćeno odsustvo.
Prema propisanim modelima, srednjim školama koje odaberu da se nastava odvija naizmjenično preporučili su da đaci četvrtog razreda obavezno idu na časove.
Obaveza je i da se praktični dio nastave održava, kako u školi, tako i kod poslodavca.
Poželjno je i da deveti razred nonstop ide u školu.
Što se tiče nastave za opšte obrazovne predmete, ona će se izvoditi naizmjenično.
Sve ove izmjene u organizaciji nastave uslijedile su nakon što se ispostavilo da prethodni model, koji se primjenjivao u prvom polugodištu, nije dao željene rezultate. Tada su u školu išli đaci do šestog razreda, uključujući prvi razred srednje-škole, dok su ostali učili od kuće.
Da taj model nije bio dobar, ukazivala je i međunarodna organizacija Unicef, profesori, stručnjaci, pa i ombudsman koji je na kraju zatražio od Ministarstva da u drugom polugodištu svi đaci idu u školu jer se moraju obezbijediti jednaki uslovi obrazovanja zasve.
Ukazivano je da svaka peta porodica sa djecom do 18 godina nema internet, te da oni ne mogu da prate nastavu onlajn.
Izvor: Pobjeda