Ministarstvo ekonomije je, po osnovu javnog poziva za učešće u programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, za 42 preduzeća odobrilo subvencije vrijednosti skoro 70 hiljada EUR, koliko je i iznosio ovogodišnji budžet, prenosi Antena M.

Generalni direktor Direktorata za razvoj u Ministarstvu ekonomije, Miloš Čelanović, kazao je agenciji Mina-business da je u pitanju program koji taj Vladin resor realizuje u kontinuitetu od 2014. godine.
„Iz godine u godinu bilježimo rastući trend broja privrednika koji prepoznaju značaj unaprijeđenja svog poslovanja u smislu uvođenja međunarodnih standarda. Broj aplikanata kretao se od 17 u 2014. godini, preko 41 u 2015. godini i 45 u prošloj, da bi u okviru ovogodišnjeg javnog poziva broj aplikacija bio 51“, kazao je Čelanović.
On je rerkao da je u prethodnom periodu komisija zadužena za realizaciju programa radila na razmatranju 51 dostavljene aplikacije, od kojih su 42 ispunile sve uslove definisane programom i javnim pozivom.
„Odluke o odobravanju državne pomoći u okviru programa Ministarstvo je donijelo za 42 preduzeća, sa kojima će u narednom periodu biti potpisani ugovori o dodjeli subvnecije. Na aplikantima je da uspješno realizuju planirane aktivnosti koje su predstavljene u aplikacijama, kako bi stekli uslov za realizaciju odobrene subvencije, koja se realizuje po principu refundacije“, objasnio je Čelanović.
Ministarstvo je u ovoj godini nastavilo sa realizacijom programa državne pomoći koji je usmjeren na podsticanje konkuretnosti privrednika kroz usaglašavanje sa međunarodnim standardima poslovanja i dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.
Čelanović je podsjetio da odobrena pomoć Ministarstva iznosi do 70 odsto opravdanih troškova za mala preduzeća, odnosno do 60 odsto za srednja, u iznosu najviše do pet hiljada EUR, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), po jednom aplikantu.
„Veliko interesovanje privrednih subjakata za predmet podrške ovog programa uticalo je na opredjeljenje Ministarstva da nastavi sa njegovom realizacijom. Imajući u vidu podatke o realizaciji ostalih programa državne pomoći u nadležnosti Ministarstva, odnosno o broju aplikacija, podaci ukazuju na to da je upravo ovo program za koji postoji najveće interesovanje od strane privrednika“, poručio je Čelanović.
Upravo na bazi uspješne implementacije programa u prethodnom periodu, kako je dodao, početkom ove godine donijet je inovirani program za period do 2020.
Čelanović je kazao da će Ministarstvo ekonomije privrednicima kojima je subvencija odobrena u kontinuitetu biti na raspolaganju u cilju tehničke podrške prilikom realizacije svojih aktivnosti.
„Program će biti i u narednom periodu prezentovan privrednicima u okviru Biznis karavana, s obzirom na to da će sasvim izvjesno biti realizovan i u narednoij godini“, zaključio je Čelanović.