Delegacija Opštine Nikšić, na čelu sa predsjednikom SO Nemanjom Vukovićem, boravila je u Zenici, u kojoj je upriličeno više značajnih susreta i kulturnih događaja, kojima je krajnji cilj povezivanje „gradova čelika“ — Nikšića i Zenice.

Tokom radnog sastanka, kojem su prisustvovali i članovi Odbora za međureligijsku saradnju, predstavnici Grada Zenica, tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA), zaključeno je da su Zenica i Nikšić po mnogome slične lokalne zajednice, što može biti dobra pretpostavka za uspostavljanje čvršćih veza koje će rezultirati saradnjom u različitim segmentima, a posebno u segmentima kulture, međureligijske saradnje i sporta, kao univerzalnih jezika koji mogu biti načini sporazumijevanja i otvaranja novih poglavlja mira i prijateljstva.

Savjetnik u Sekretarijatu za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, mr Miloš Nenezić, bio je uvodničar na tribini “Uloga mladih u izgradnji mira putem međureligijskog dijaloga”, upriličenoj u Samostanu sestara Uršulinki u Zenici.

Kroz razgovor sa mladima razmatrane su dalje aktivnosti u procesu izgradnje i očuvanja mira i suživota različitih religija na Balkanu. Ocijenjeno je da su mladi sadašnjost i budućnost društva koje nije i ne smije biti polarizovano, već mora biti jednako za sve. Dešavanja koja su nas kroz istoriju dijelila se ne smiju ponoviti, a upravo mladi su čuvari mira.

U Muzeju grada Zenica predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, otvorio je izložbu “(DE)KONSTRUKCIJA”, autorke Vladane Mirković.

Vuković je istakao da, u kontekstu Tolstojeve ocijene da umjetnost „treba da teži da ujedini ljude kako bi živjeli zajedno u miru i harmoniji“, izložbu „(DE)KONSTRUKCIJA“ doživljava kao izvanredno sredstvo ponovnog, suštinskog povezivanja ljudi na našim prostorima.

“Vladana, i svi oni srećni i talentovani poput nje, imaju moć da stvaraju nove, lijepe i zanimljive svjetove. A svi mi, njihovi sugrađani i savremenici, imamo privilegiju da „uranjajući“ u taj čarobni svijet umjetnosti, nesumnjivo, postanemo bolji – na svim nivoima. Uvjeren sam da je ova manifestacija samo „kockica“ u velikom „mozaiku“ budućih, zajedničkih pobjeda na polju kulture i sveukupne afirmacije dobrog i lijepog.“, istakao je Vuković.

Uz autorku, izložbu je predstavljao kustos izložbe i službenik Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Opštine Nikšić, Stevan Kilibarda. Posjetiocima su se obratili i Adnadin Jašarević, direktor Muzeja, Kenan Hodžić, sekretar OMS-a, te autorka, akademska vajarka iz Nikšića.

Cilj ovakvih susreta jeste uspostavljanje prijateljstava između gradova našeg regiona, koji će nam pomoći da se jednoga dana dosanja san o prevlasti kulture mostova nad kulturom zidova.