Skupština opštine Nikšić u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, Muzičkom školom „Dara Čokorilo“, nikšićkim srednjim školama i JU „Zahumlje“, prigodnom manifestacijom na Trgu slobode obilježila je 9. maj – Dan Evrope.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, pozdravio je prisutne i istakao da evropske integracije uživaju nedvosmislenu podršku velikog broja građana Crne Gore.

„Stoga, i sa ovog mjesta moramo poslati poruku da smo spremni da radimo odgovorno i posvećeno kako bi, u najkraćem mogućem roku, postali dio Evropske unije, dajući puni doprinos afirmaciji onih vrijednosti na kojima ona počiva, a to su sloboda, demokratija, solidarnost, poštovanje različitosti, vladavina prava…

Nikšić je prepoznat kao mjesto na kojem se sve naše različitosti shvataju kao istinsko bogatstvo. U minulih par godina, na djelu, pokazali smo da ćemo pažljivo njegovati multikulturalni karakter našeg grada i tako, snažeći duh zajedništva, graditi čvrste temelje trajnog mira, prosperiteta, sveukupnog napretka našeg grada i države. Svjesni smo da samo tako možemo dati doprinos da Crna Gora, ‘na široka vrata’, uđe u porodicu kojoj stremimo, najsigurniju i najudobniju kuću za sve evropske narode – Evropsku uniju.“, poručio je Vuković.

Direktorica Evropske kuće, Nataša Beširević, ocijenila je da je Nikšić dugoračan i pouzdan partner Evropske unije.

„Uprava, vaše NVO, preduzetnici, mladi ljudi i građani su veoma aktivni. Oni apliciraju za grantove, i sprovode mnoge uspješne evropske projekte. Opština Nikšić je realizovala je više od 30 projekata iz evropskih fondova.“, istakla je Beširević, uz ocjenu da Opština Nikšić veoma studiozno pristupa pripremi konkretnih predloga projekata, uz nadu da će ih biti i više u budućnosti.

Prije zvaničnog početka manifestacije, održan je minut ćutanja za stradale u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i okolini Mladenovca.

Obilježavanje Dana Evrope počelo je himnom Evropske unije, u izvođenju mješovitog orkestra Muzičke škole „Dara Čokorilo“, pod dirigentskom palicom profesorice Vesne Šarac. Isti orkestar je numerom „Mars“ zatvorio ovu lijepu, evropsku priču. Dječiji hor Zahumlja, predvođen profesoricom Milenom Popović, prisutne je obradovao izvođenjem numere „Za milion godina“, a učenici nikšićkih srednjih škola, kroz prigodan kviz, pokazali su koliko znaju o Evropi i Evropskoj uniji.